Gazete Vatan Logo

‘Gizli tanık ifadesi tek başına delil sayılmaz’

Zirve katliamının 5 sanığı serbest kalırken, tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un tahliyesi reddedilmişti. Ret kararına mahkeme başkanının şerh koyduğu ortaya çıktı.

Ergenekon Davası’ndan 5 yılı geçen uzun tutukluluk süresi nedeniyle tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Zirve Yayınevi Davası’nda ise tutuklu yargılanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün davanın asıl faillerinden Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler hakkında 5 yılı geçen tutukluluk süreleri nedeniyle tahliye kararı veren mahkeme heyeti, Tolon’un avukatı İlkay Sezer tarafından yapılan tahliye talebini oy birliğiyle reddetmişti.

Gizli tanık: Tolon azmettirdi

Tolon’un tutukluluk haline Burhan Avşar’ın şerh koyduğu ortaya çıktı. Gerekçesi ise çarpıcı. Zira, Tolon gizli tanık İlker Çınar’ın ‘katliamı azmettirdiği’ iddiaları nedeniyle davaya dahil edilmişti. Avşar şerh gerekçesinde, “Dosya sanığı İlker Çınar’ın aynı zamanda gizli tanık olarak Deniz Uygar ismi ile beyanda bulunduğu, Tolon hakkındaki isnatların bu sanığın yani gizli tanığın beyanları esas alınarak yapıldığı, gizli tanık beyanlarının başlı başına delil teşkil etmeyeceği” görüşlerine yer verdi. Avşar, muhalefet gerekçelerini ise şöyle sıraladı:

‘Yan deliller gerek’

“Bu beyanların yan deliller ile desteklenmesi ve kanıtlanması gerektiğinden sanık Ahmet Hurşit Tolon’un üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali, mevcut delil durumu, delillerin büyük oranda toplanmış bulunması nedeniyle çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.”

‘Tüm deliller toplanmadı’

Mahkemenin tutukluluk devamı yönünde oy veren üyeleri Berrin Yaylacı ile Neslihan Ak ise gerekçeli kararda davanın daha da uzayacağının sinyalini verdi. İki üye, şu ifadeleri kullandı: “Henüz toplanmamış delillerin bulunduğunun görülmesi, dosyaya bildirilmiş ancak henüz dinlenmemiş müştekilerin ve tanıkların olduğunun görülmesi.”

Devlet korumasında

İfadeleriyle emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un davaya dahil olmasına neden olan gizli tanık İlker Çınar, eski bir TSK mensubu. Ordudan atılan Çınar önce Hristiyan sonra da Müslüman oldu. Şu anda ise tanık koruma programına dahil edildi.

Ergenekon’da 4 tahliye daha

Özel Yetkili Mahkemeleri’nin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından tahliyeler devam ediyor. Dün de Ergenekon davasında tutuklu olan İsmail Sağır, Mahmut Güzel, Okan İşgör ve Ulaş Özel serbest kaldı. Tahliye kararında 5 yıl tutukluluk süresi ve Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkındaki kararını emsal gösterildi. Sanıklara çıkış yasağı da konuldu. Son tahliyelerle birlikte Ergenekon’da 5 günde 53 kişi serbest kalmış oldu...

Haberin Devamı