Gazete Vatan Logo

GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır?

GBT sorgulamanızı ve sabıka kaydı alma işlemlerini internet üzerinden Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinden yapabilirsiniz. Haberimizi okuyarak sorgulama işlemlerini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır?

Gündelik hayatımızda birçok işveren, kamu kuruluşu veya bir yere başvururken birçok yer sizden GBT sabıka kaydı isteyebilmektedir. GBT sabıka kaydı, kişisel olarak herhangi bir suça katılıp katılmadığınızı, suç işleyip işlemediğinizi ortaya çıkartan bir belgedir. Bu belgeyi Genel Bilgi Toplama Merkezi, GBT içeriğinde alınabilirken, herhangi bir suç işleyip işlemediğinizi gösteren bir belgedir. Birçok durumda bu belgeden yararlanılabilmektedir. Ehliye alırken, üniversite eğitimi dâhilinde yurt başvurusu vs. gibi konularda gerekli olabilmektedir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya iseniz haberimizi okuyarak nasıl GBT sabıka kaydına erişebilirsiniz öğrenebilirsiniz. Bu haberimizde sizlere GBT sabıka kaydı nasıl alınabilir onu anlatacağız.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN DETAYLI BİLGİ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!

Sizde bir iş başvurusu yaparken ve ehliyet almak için gittiğinizde GBT sabıka kaydına ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu durumda sizden GBT sabıka kaydı almanız istenecektir. GBT sabıka kaydına iki değişik şekilde erişebilirsiniz. Bu yollardan ilki eskiden beri olan yoldur. Size yakın olan Adalet Sarayına giderek başvuruda bulunabilir ve GBT sabıka kaydına ulaşabilirsiniz. Önceden Adalet sarayından GBT sabıka kaydı başvurularında sizden ücret talep edilirdi. Ancak artık adalet sarayından GBT sabıka kaydı başvurusu yapılırken sabıka kaydı için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Haberin Devamı

Fakat GBT sabıka kaydına erişmek için bahsettiğimiz ilk yol biraz meşakkatlidir. Bu yolla sabıka kaydına ulaşabilirsiniz ama biraz zaman kaybı yaşamanız olası olacaktır. Ancak GBT sabıka kaydına ulaşabilmek için ikinci yol oldukça kısadır ve sabıka kaydına kolayca erişebilmenizi sağlar. Bu sistemi kullanarak interaktif ortamdan sabıka kaydına ulaşabilirsiniz. Bu sistemin genel adına E-devlet denir. E-devlet birçok devlet kurumunu bünyesinde barındıran bir interaktif ortam uygulamasıdır ve birçok vatandaşımız tarafından kullanılmaktadır. E-devlet üzerinden sabıka kaydı sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-devlet kapısı üzerinden GBT sabıka sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için E-devlet şifresine ihtiyaç duyarsınız. Bu şifreyi size en yakın herhangi bir PTT şubesine giderek, kimlik belgeleriniz ve 2 TL ücret karşılığında kolayca temin edebilirsiniz. E-devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme girebilir ve kolayca sabıka kaydı sorgulama işlemlerinizi sonuçlandırabilirsiniz. turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki sisteme giriş seçeneğini seçerek sisteme dâhil olabilirsiniz. TC kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi girdikten sonra sisteme giriş seçeneği ile sisteme girebilirsiniz. Ana sayfa üzerinde bulunan E-Hizmetler seçeneğine tıklayarak Adalet Bakanlığı başlığına ulaşmanız gerekmektedir. Adalet Bakanlığı başlığına ulaştıktan sonra alttaki başlıklardan Adli Sicil Kaydı Sorgulama seçeneğine tıklayarak istediğiniz GBT sabıka kaydı sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden kolayca GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini yapmak mümkündür.

Haberin Devamı