Gazete Vatan Logo

GBT sorgulama nasıl yapılır?

GBT yargıtay dosya sorgulama işlemini ve sabıka kaydı alma işlemini internet üzerinden online hizmetler aracılığıyla yapabilirsiniz. Bu işlemleri nasıl ve nereden yapacağınıza haberimizden ulaşabilirsiniz.

GBT sorgulama nasıl yapılır?

Ülkemizde çalışmak isteyen vatandaşlar herhangi bir kuruma iş başvurusunda bulunmalıdır. Kamu kuruluşu veya herhangi bir özel kuruluşa iş başvurusunda bulunduğunuzda kurum sizden öncelikle GBT - Sabıka kaydı belgesi istenmektedir. GBT sabıka kaydı belgesi herhangi bir suça karışıp karışmadığınızı gösteren bir belgedir. Hayatınız boyunca işlediğiniz suçları sabıka kaydı belgesi ile görebilirsiniz. Ayrıca bu belge öğrenim hayatında da önemlidir. Eğer bir suçunuz bulunuyor ise okurken herhangi bir burs başvurusunda başvuru yapacağınız kurum sizden bu belgeyi isteyecektir ve herhangi bir suçunuz var ise burs başvurunuz kabul olmayabilir.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Vatandaşlar sabıka kaydı belgesine yaşadıkları yerin adliye sarayına giderek elde edebilirler. Adliye saraylarından sabıka kaydı belgesini alabilirsiniz. Ama son zamanlarda sabıka kaydı belgesine olan yoğun ilgiden dolay adliye saraylarında kalabalık ve sıra oluşabilir. Adalet Bakanlığı bu durumu engellemek için internet uygulamasını geliştirmiştir. Artık internet üzerinden de sabıka kaydı belgesine ulaşabilirsiniz. Adliye sarayında sıra bekleyip 5 TL ücretle sabıka kaydı belgesi almaktansa internet üzerinden basit bir şekilde almak daha mantıklı. İnternet teknolojisinin bu kadar gelişmesinden sonra ülkemizde internet kullanan vatandaşlarımızın sayısında da bir artış görülmektedir. Bu artışın farkına varan devlet kendi internet uygulamasını geliştirmiştir. E-Devlet adı verdiği bu internet uygulamasında bir çok hizmet yer almaktadır. Ayrıca bakanlıkların internet uygulamaları da bu sistemde yer aldığı için çoğu işlemi bu sistemden gerçekleştirebilirsiniz. Adalet Bakanlığı da E-Devlet sisteminde yer aldığı için sabıka kaydı sorgulama işlemini E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sisteminden sabıka kaydı belgesine ulaşabilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfada bulunan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra E-Devlet vatandaş kimlik doğrulama sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfada 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay ve rahat olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçmektedir.

Haberin Devamı

E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girdikten sonra giriş yapabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifrenizi üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenize sahip olabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız. E-Hizmetler bölümünde E-Devlet sisteminde bulunan bütün hizmetler ve bakanlıklar yer almaktadır. Buradan işlem yapmak istediğiniz hizmeti seçerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Sabıka kaydı sorgulama işlemi için E-Hizmetler bölümünden Adalet Bakanlığını bulmalısınız. Adalet Bakanlığının alt seçeneklerinde bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri seçeneği altından adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı