Gazete Vatan Logo

Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? Türkiye'de fay hattı olmayan yer var mı?

Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu sorusunun yanıtı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası vatandaşların fay hattı sorgulamaları devam ediyor. Türkiye'de 10 ili etkileyen ve yüzlerce kişinin hayatına kaybetmesine neden olan deprem felaketi sonrası "Türkiye'de fay hattı olmayan yer var mı?" sorgusu da başladı.

Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? Türkiye'de fay hattı olmayan yer var mı?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 şehiri etkileyen deprem felaketi sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorgusunu e-devlet üzerinden yapabilen vatandaşlar ayrıca "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna yanıt arama başladı.

FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM OLUR MU?

Deprem felaketinin yaşandığı Türkiye'de hayatını kaybedenlerin sayısı saatler ilerledikçe yükseliyor. Başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Diyarbakır, Adana ve Mersin illerinde depremin bilançosu yavaş yavaş netleşiyor.

Prof. Dr. Celal Şengör, katıldığı bir canlı yayında, "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.

Öte yandan Şengör, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, fay hattı olan yerlerin olmayan yerleri bir şekilde etkileyerek hasara neden olabileceğini söyledi.