Gazete Vatan Logo

Evde Bayram namazı kılınır mı? Bayram namazı kılınacak mı?

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından Ramazan Bayramı salgın önlemleri açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ramazan Bayramı tedbirleri İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede madde madde açıklandı. Peki, Bayram namazı kılınacak mı? Bayramda camiler açık mı? Evde Bayram namazı kılınır mı? İşte camilerin açılacağı tarih ve bayram namazı hakkında merak edilenler...

Evde Bayram namazı kılınır mı? Bayram namazı kılınacak mı?

Ramazan Bayramı bu yıl corona virüsün gölgesinde yaşanacak. Ramazan Bayramına sayılı günler kala pek çok kişi Bayram namazı kılınacak mı? Bayramda camiler açık mı? Evde Bayram namazı kılınır mı? sorularını araştırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı konuşmada Ramazan Bayramı ile ilgili alınan önlemleri camilerin açılacağı tarihi açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı'nın Ramazan Bayramı Genelgesi'nin yayınlanmasının ardından bayram namazı internette gündem oldu. Peki, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala pek çok kişi Bayram namazı kılınacak mı? Bayramda camiler açık mı? Evde Bayram namazı kılınır mı? İşte bayram namazı ve camiler ile ilgili merak edilenler...

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK? BAYRAMDA CAMİLER AÇIK MI?

Ramazan Bayramı'nda camiler kapalı olacak. Camilerde bayram namazı kılınmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı konuşmada; "29 Mayıs Cuma günü öncelikle valilikler ve müftülüklerle ilgili şartları uygun camilerlerle ibadete açıyoruz. Bu cemaatle namazı tabiki kurallar içerisinde ifa edeceğiz." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Cemaatle namazı yine kurallar içinde ifa edeceğiz. Bir süre öğlen ve ikindi namazları cemaatle kılınacak” açıklamasının ardından gözler Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na çevrildi.

EVDE BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?

Bayram namazı, Cuma Namazı gibi cemaatle kılınması gereken namazlardandır. Diyanet işleri Başkanlığı da "Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vacip bir namaz olup cemaat ile birlikte kılınmaktadır." şeklinde hüküm vermiştir.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş açıklamalarda bulundu:

"Memleketimizde Korona Virüsü sebebiyle nasıl ki Cuma namazı bize farz değilse, Bayram namazı da vacip olmamaktadır. Dolayısıyla Ramazan Bayramı'nda evde bayram namazını kılmakla mükellef değiliz. Bununla beraber tek başına veya çocuklarımızla beraber bayram namazının kılınması Hanefi mezhebine göre geçerli değildir; Şafi mezhebine göre ise bayram namazı bireysel olarak kılınabilmektedir. Bayram namazının camilerde cemaat eşliğinde kılınmasının şu an için henüz mümkün görünmediğini sözlerine ekleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "O saatte Müslümanların tezekkür, tefekkür etmelerini, hem kendileri hem aileleri hem İslam alemi hem de bütün insanlık için dua ederek bayram namazı anını eda etmelerini tavsiye ediyorum. Önceki yıllarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapamayacağız ama telefonlarla dijital ortamlarla mutlaka akrabalarımızla bayramlaşalım. Bayramın güzelliğini yaşayalım" şeklinde ifadelere yer verdi."

Haberin Devamı

CUMA NAMAZLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı 18 Mart 2020 tarihinde cuma namazları ile ilgili şu hükmü vermişti:

"Ülkemizde vaka sayısının artmaya başlamasıyla birlikte, kamu otoritesi tarafından, tedbir olarak insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiş ve toplu olarak bulunulan birçok mekânın da kapatılmasına karar verilmiştir. Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alındığında câmi ve mescitlerde, namazların cemaatle kılınmaya devam edilmesi halinde virüsün yayılma riskinin artabileceği anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu itibarla temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan İslam dini, insanların hayatını riske atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Nitekim Peygamber Efendimiz; “Bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa o bölgeden de ayrılmayınız” buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiş; “Bulaşıcı hastalık taşıyan kişi, sağlam kişinin yanına gitmesin” buyurarak salgın hastalıklara karşı tedbirli olmanın gereğini vurgulamıştır. Dolayısıyla hastalığın yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine münferiden öğle namazlarının kılınması, İslam’ın şiârı olan ezanların okunmaya devam edilmesi ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir."

Haberin Devamı

EVDE TELEVİZYONDAN BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın corona virüste televizyonda kılınan namazlara eşlik edenlerin olması nedeniyle de bir açıklama yayınlamıştı. Din İşleri Yüksek Kurulu, 01 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İslam’ın şiarlarından sayılan Cuma namazı, cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadettir. Bu namazın, özel hanelerde kılınması caiz değildir. Evlerde kılınan bir namaz Cuma namazı olarak geçerlilik kazanmaz.

Cuma namazı da dâhil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekânda bulunması şart olduğundan televizyon, internet vb araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir. Bu sebeple imamın namaz kıldırdığı mekânın hakikaten ya da hükmen dışında olan başka bir mahalde bulunan bir kimsenin o imama uyarak namaz kılması durumunda bu namaz geçerli olmaz."

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bu hükme göre bayram namazının televizyondan kılınmasının da geçerli olmayacağı sonucu çıkarılabilir.