Gazete Vatan Logo

Estetik ve dövme haram saç ektirmek serbest!

Diyanet'in internet sitesinde cinsiyet değiştirme dahil tüm estetik ameliyat ve dövmenin haram olduğu açıklandı. Gerekçe olarak da Allah'ın insanı güzel bir biçimde, ölçülü ve dengeli yarattığı gösterildi. Saç ektirmenin ise dinen sakıncası bulunmuyor

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu'nca hazırlanan ve 'www.diyanet.gov.tr' adresli internet sitesinde yayınlanan "Estetik Ameliyat" konulu raporda enteresan görüşlere yer verildi. Kuran'da insanın güzel bir biçimde, ölçülü ve dengeli bir şekilde yaratıldığının ayetlerle anlatıldığı açıklamaya göre estetik ameliyatlar genel olarak dikkat çekmek, daha güzel görünmek için yapılıyor. Yaradılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi de islam dininde fıtratı (yaradılışı) bozma kabul ediliyor. Buna karşılık vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek, bir anormallik veya fazlalık bulunursa, bunun ameliyatla düzeltilmesi bir tedavi işlemi olduğu için haram değil. Buna göre, hastalık nedeniyle dökülen saçların yerine yenisinin ekilmesi de günah sayılmıyor. İşte Diyanet'in sitesindeki rapordan bazı satırlar:

Dişleri yontmak da günah
İslâm dini, insanın yaradılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hâle getiren, takı takma, saçları tarama, meşru ölçüde süslenme, güzel giyinme gibi davranışlarını mubah kılmıştır. Ancak, yaradılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücutlarına dövme yapan veya yaptıranları, dişlerini yontarak seyrekleştiren ve şeklini değiştirenleri kınamıştır. Ancak, vücudun herhangi bir organında, insanı aşağılık kompleksine iten, toplum içinde küçümsenmesine ve böylece elem ve üzüntü duymasına sebep olan bir anormallik veya fazlalık bulunursa, bunun ameliyatla düzeltilmesi bir tedavi şeklidir. Bu sebeple, böyle bir amaçla yapılan ve yaptırılan estetik ameliyat, dinen de sakıncalı değildir. Saçı dökülen bir kimsenin saç ektirmesinde dinen bir sakınca yoktur. Bu durumu psikolojik açıdan kendisini rahatsız ediyorsa saç ektirebilir.

Kadın, sarhoş kocasının cebinden para alabilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanı sıra, son yıllarda il müftülükleri de "Alo Fetva" hatlarıyla vatandaşların çeşitli sorularına yanıt veriyor. İşte bir kitapta toplanan sorulara birkaç çarpıcı örnek:

* Kocasının ağzına küfreden bir kadının dini nikahı ne olur?

* Çocukken ölen müslüman çocukları ile gayrimüslim çocukları ahirette aynı durumda mıdır?

* Saçları, bıyıkları boyamanın gusle engel hali var mıdır?

* Lens ve spiral gusle engel midir?

* Gözden yaş gelmesi abdesti bozar mı?

* İş elbisesiyle namaz kılmak caiz midir?

* Müslüman bir kadın pantolon giyebilir mi? Bununla namaz kılabilir mi?

* Pijama ve gecelikle kılınan namaz caiz mi?

* Avrupa'da emekli olan, memlekete dönmek zorunda mıdır?

* Kadınlar kabir ziyaretine gidebilir mi?

* Ramazan'da (kadınların) ay halini önlemek için hap kullanmak caiz midir?

* Tuvalette konuşmak caiz midir?

* Kadın, sarhoş kocasının cebinden para alabilir mi?

* Resim yapmak, ressamlıktan para kazanmak helal midir?

* Milliyetçilik dine ters düşer mi?

* Nişanlanmanın hükmü nedir? Nişanlıların beraber olması caiz midir?

* Kına, ruj, oje, jöle abdest ve gusle mani mi?

Haberin Devamı