Gazete Vatan Logo

Ergenekon maratonunda finişe doğru!

Yarın savcılar mütalaasını verecek

Ümraniye’de 5.5 yıl önce 27 el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan ‘asrın davası’nda yarın savcılar esas hakkındaki mütalaasını verecek. İlker Başbuğ’un da tutuklu yargılandığı 275 sanıklı dava kapsamında yaklaşık 600 duruşma yapıldı.

Sanıkları, mağdurları, tanıkları ve ‘dalga dalga’ operasyonlarıyla Cumhuriyet tarihinin en çarpıcı ve kapsamlı davası olan Ergenekon davasının yerel mahkeme aşamasında son viraja yaklaşıldı. 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen 27 adet el bombasıyla ilgili başlatılan soruşturma sürecinde hazırlanan ilk iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 Temmuz 2008’de kabul edilmişti. İşte o günden bugüne özetle davanın seyri:

- 46’sı tutuklu 86 sanık hakkındaki 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Sedat Peker, Ali Yasak ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticileri suçlandı. Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ”maktul” olarak yer aldı.

- 1909 sayfalık ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi. Bu iddianameyle, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, ATO eski Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan’ın da aralarında bulunduğu 56 sanık hakkında dava açıldı.

- CHP Milletvekili Mehmet Haberal, eski Özel Harekat Daresi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ile bazı üniversite rektörlerinin de aralarında bulunduğu 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü ”Ergenekon” iddianamesi de, 5 Ağustos 2009 tarihinde kabul edildi.

- ”Ergenekon” soruşturması kapsamında hazırlanan 4. iddianame ise ”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddialarına ilişkin oldu. Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk’ün Ankara’daki ofisinde bulunduğu iddia edilen ”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesine ilişkin hazırlanan iddianamede, firari sanık olarak Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan da yer aldı.

- Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nce işletilen internet siteleri ve ”internet andıcı”na ilişkin YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler’in de bulunduğu 22 sanık hakkında iddianame düzenlendi. Bu dava, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ davasıyla birleştirildi.

- ”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasında adı geçen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da 6 Ocak 2012’de terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla tutuklandı.

- Danıştay saldırısı, ‘Vatanseverler’ dosyası gibi dosyalarla birlikte 21 ayrı iddianamenin birleştirildiği Ergenekon davasında, tutuklu sanık sayısı 66’ya, toplam sanık sayısı da 275’e ulaştı.

31

PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık’ın da aralarında bulunduğu 31 gizli tanık dinlendi.

64

Danıştay sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi’nin de aralarında bulduğu 32 kişi birinci Ergenekon davasında tahliye edildi. İkinci davada aralarında Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan ve Arif Doğan’ın de bulunduğu 22 kişi tahliye oldu. Dava boyunca 64 sanık tahliye edildi.

Haberin Devamı