Gazete Vatan Logo

En uzun gece ne zaman? Kış gündönümü ne zaman, günler ne zaman uzuyor? 21 Aralık’ta neler oluyor? 21 Aralık dönencesi ne?

Kışın başlangıcı olarak kabul edilen kış gündönümü, mevsimlerin değişimini işaret ettiği için bazı kültürlerde yeniden doğuş zamanı olarak kutlanıyor. Yılda iki kez gerçekleşen gündönümlerinden 21 Aralık'ta gerçekleşenine kış gündönümü adı verilir. Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandığı 21 Aralık Kış Gündönümü kışın ilk günü olarak da bilinir. Peki, En uzun gece ne zaman? Kış gündönümü ne zaman? 21 Aralık’ta neler oluyor? 21 Aralık dönencesi ne? İşte detaylar…

En uzun gece ne zaman? Kış gündönümü ne zaman, günler ne zaman uzuyor? 21 Aralık’ta neler oluyor? 21 Aralık dönencesi ne?

Kuzey Yarımküre’de 21 Aralık tarihinde en uzun gece yaşanıyor. Yılda iki kez yaşanan ve 21 Aralık’ta Kuzey Yarımküre’de yaşanan gündönümüne Kış Gündönümü adı verilir.

21 ARALIK’TA NEDEN EN UZUN GECE YAŞANIR?

Kış gündönümünde Güneş gökyüzünde en kısa yolu kat eder ve bu nedenle o gün en az gün ışığına ve en uzun geceye sahiptir. Mevsimlerin astronomik tanımına göre kış gündönümü aynı zamanda ilkbahar ekinoksuna kadar (Kuzey Yarımküre'de 20 veya 21 Mart veya Güney Yarımküre'de 22 veya 23 Eylül) süren kış mevsiminin başlangıcını da işaret eder.

GÜNLER NE ZAMAN UZUYOR?

Kış gündönümünden sonra günler uzar ve bu nedenle gün birçok kültürde Kış Gündönümü yeniden doğuş zamanı olarak kutlanır. Kuzey Yarımküre'de kışın ilk günü, 21 Aralık 2022 Çarşamba günü 16:48 EST'de meydana gelen kış gündönümü ile işaretlenir.

21 ARALIK’TA NELER OLUYOR?

Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.

Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.

Haberin Devamı

Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.

Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.

Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu günde 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde Türkiye’de en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.

Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.

Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.