Gazete Vatan Logo

Emekli olacaklar için ne zaman emekli olurum nasıl sorgulanır?

Emekli olacak kişiler için emekli olacakları yaş büyük önem taşır. Ne zaman emekli olurum sorgulamasını nasıl ve nereden yapacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Emekli olacaklar için ne zaman emekli olurum nasıl sorgulanır?

Ne zaman emekli olabilirim sorusuna yanıt arıyorsanız SGK TC. Sosyal Güvenlik Kurumunun 'Ne Zaman Emekli Olurum' sisteminden rahatlıkla ve kolay bir şekilde işleminizi yapabilirsiniz. Nasıl yapabilirim diyorsanız sizden istenen bilgileri yanıtlayarak sorgulatabilirsiniz. Sizden istenen başlıca bilgiler; cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, hizmete başlama tarihiniz, malüliyetiniz var mı?, erken yaşlanma var mı?, SSK prim ödeme gün sayınız, diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik / sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, 3600 günün doldurulduğu tarih gibi bilgileri doldurmanız ne zaman emekli olurum sorusuna yanıt olacaktır. Emeklilik için gerekli olacak şartları yerine getirdiğiniz sürece emeklilik durumunda olabilirsiniz. Emeklilik için yerine getirilecek şartlardan en önemli unsur emeklilik yaşının doldurulması ve prim ödenen gün sayısının doldurulması gerekmektedir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşı belirlenirken ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Yaş belirleyici unsur iken bundan daha da belirleyici bir unsur daha vardır ki bu da cinsiyettir. Bir çok ülkede cinsiyet emeklilik için belirleyici unsurdur. Örneğin çoğu ülkelerde kadınlar erkeklere göre daha erken yaşta emekli durumunda olurlar. Bazı ülkelerde çeşitli yıllarda yaş ve cinsiyet emeklilikte farklılıklar göstermektedir. Örneğin Türkiye de emeklilik yaşı devlet tarafından statü ve farklı koşullara göre kanunla belirlenmektedir. 1999 yılında 8 Eylül tarihine kadar kadınlar 39 yaşında erkekler ise 43 yaşlarında emekli olabilmektelerdi. 1999 yılından itibaren emeklilik durumu ağırlaştırıldıkça, prim ödeme gün sayısı ve emekli olabilme yaşı da yükseltildi. Gittikçe yükselen emeklilik yaşı 2048 yılının 1 ocak tarihi itibari ile 65 yaş olarak uygulanması ön görülmüştür. Emeklilik için gerekli prim gün sayısının doldurulması için yapılması gerekenler nelerdir nasıl belirlenir diye soruyorsanız; emeklilik gün sayısı emeklilik statüsüne ve de sosyal güvenlik sistemine katıldığınız güne göre değişiklik göstermektedir.

Haberin Devamı

Erken Emeklilik

Sizlere tanınan bazı avantajlarla erken emeklilik mümkün olacaktır. Bu avantajları kullanarak yaşınızı geriye çekebilir ve de prim günlerinizi artırarak erken emekliliğiniz mümkün olacaktır. Emekli olmak için bazı aşamalardan geçmeniz gerekiyor. Emekli olmak için önemli şartlar vardır. İlk olarak belli bir süre kadar sigortanız olması gerekir. ikinci olarak emekli olma yaşınızı doldurmanız gerekiyor. üçüncü olarak ise emekli olmak için prim ödeme gün sayınızı doldurmanız gerekmektedir. Emekli olmak için doğum tarihiniz ve sigorta başlama tarihiniz çok önemlidir. 5510 sayılı yasa ile anne olan kişilere iki doğuma kadar borçlanma imkanı getirilmiştir. 4 yıllık bir avantajla iki çocuğu olan 4a'lı bir kadın çalışan borçlandığı takdirde 4 senelik avantaj elde etmiş olacaktır. Prim eksiği olmayan kadınların emeklilik yaş sınırlamasını bekliyor ise doğum borçlanması yaparak boş yere para ödemek zorunda değildir böylece yaşı geri çekmemektedir. Kadın çalışan stajyer iken emeklilik hesabında geçerliliği yoktur ancak bununla doğum borçlanması yapılabilmektedir. Bununla ilgili bazı şartlar mevcuttur. Yazımızda bu şartları sizler için derlemiş bulunmaktayız. Şartlar olarak; kadın çalışan doğumdan önce ssk tescili olması gereklidir. Kadın çalışanın doğum yaptığı tarihten iki yıl içersinde kadın çalışanın adına herhangi bir prim yatmamış olmalıdır. Kadın çalışanın doğumdan sonra iki yıl boyunca çocuğunun sağ olması gerekmektedir. Erken emeklilik erkeklerde ise askerlik ile ilgili borçlu olma imkanı vardır. Sigortalı erkekler er, erbaş olarak ve ya yedek subay okullarında geçirdikleri gün kadar ve ya bir kısmını para olarak ödeyerek erken emeklilik mümkün olacaktır. Askerlik borçlanması yapan bir erkeğin sigorta giriş tarihi borçlandığı günden itibaren geriye gitmektedir. Böylece bir yaş önce emeklilik imkanı bulunmaktadır. Eksik primi olanlar ise; yaşını ve yılını tamamlamış ama sadece prim eksiği olan kişilere yeni bir düzenleme geliyor. Bu şekilde olan vatandaşlarımıza primlerini geriye doğru ödeme şekliyle erken emeklilik imkanı verilecektir. Bu durumda olan vatandaşlarımız için böyle bir çalışma başlatılmıştır. 5510 sayılı yasaya göre doğum borçlanması herkes için uygun sayılıyor. Fakat yasaya göre bu haklar sadece ssk lı olan kadınlara ve sigortalı olduktan sonraki doğumlarına kadar daralma gösterilmiştir. Mahkemelerde ise bu durumun tersine bir karar çıkıyor. Esnaf kadınlar için ve sigortalı olan kadınlar için yeni bir çalışma şimdilerde gündemin içinde yer alıyor yeni düzenlemelerin yapılacağı kulağımıza gelmektedir. Kadınlarda erken emeklilik için borçlanma 3 çocuğa kadar yükseleceğine de duymaktayız.

Haberin Devamı