Gazete Vatan Logo

Dünya 2024'e 'merhaba' diyor! İşte yeni yıla giren ülkeler...

Yeni Zelanda 2023'ü yağmur altında uğurladı, Avustralya'da Sydney Limanı çevresinde 1 milyondan fazla insanın toplanması bekleniyor. Çin lideri Xi ise yeni yıl mesajında Tayvan'la 'birleşme' mesajı verdi.

Türkiye ve dünya zorlu bir yılı, 2023'ü geride bırakıyor. Depremler, savaşlar, gösteriler, orman yangınları ve kayıpların damgasını vurduğu seneye 'elveda' deyip 2024'e 'merhaba' demek için artık saatler kaldı.

Dünyada yeni yıla ilk giren ülkelerden Avustralya'da, geleneksel 'erken' gösteri çoktan gerçekleşti bile.

Sydney'in ünlü Opera Binası ve Sydney Köprüsü'ndeki şovu izlemek isteyenler, günün erken saatlerinden itibaren yerlerini aldı. Avustralya medyası, günün sonuna doğru Sydney Limanı çevresinde 1 milyondan fazla insanın toplanmasının beklendiğini bildiriyor.

Yerel saatle 21.00'de aileler için sekiz dakikalık ilk gösteri düzenlendi. Bu uygulama, çocukların havai fişekleri görmesi için gerçekleşiyor.

Yerel medya, saatlerin 24.00'ü bulmasıyla 12 dakikalık asıl gösterinin Sydney semalarını aydınlatacağını aktarıyor. Gösteride 58 bin havai fişeğin ateşleneceği bilgisi var.

YENİ ZELANDA

Avustralya'dan önce yeni yıla giren Yeni Zelanda'da geri sayım bitti ve saatler 00.00'ı gösterdiğinde çığlıklar yükseldi. Yerel medya, ülkenin en büyük şehri Auckland'da yağmura rağmen kalabalıkların toplandığını yazdı.

Haberin Devamı

GÜNEY KORE

Asya kıtasının doğusunda yer alan Güney Kore'de ise 2023'ün son gün batımını izlemek için Namsan Kulesi'nde toplananlar oldu. Grup, başkent Seul'deki gökdelenin tepesinden güneşin batışını izleyip fotoğraflar çekti.

ÇİN

Çin lideri Xi Jinping ise, devlet televizyonunda yayınlanan yeni yıl konuşmasında ülke ekonomisinin sıfır-Covid politikasının terk edilmesiyle fırtınayı atlattığını söyledi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin öncekinden daha dinamik ve dirençli olduğunu kaydetti.

Xi Jinping'in konuşmasında en dikkat çekici bölüm, Tayvan mesajıydı. Çin'in 'kesinlikle yeniden birleşeceğini' vurgulayan Xi, "Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki bütün Çinliler, ortak bir gaye duygusuna bağlı olmalı ve Çin ulusunun modernizasyonunun zaferini paylaşmalıdır" dedi.