Gazete Vatan Logo

DTP'li gence ilginç ceza!

PKK'yı övücü şarkı ve slogana 'alkışlayarak ve zıplayarak' eşlik etmekten yargılanan genç, mahkûm oldu. Karara bir hâkim muhalefet şerhi koydu.

İddianameye göre, 29 Mart yerel seçimleri öncesinde DTP Batman belediye başkan adaylarını tanıtmak için bir toplantı düzenlendi. 28 Ocak'taki bu toplantıya katılan 3-4 bin kişiden bazısı, terör örgütünü öven yasadışı şarkı söylemeye başladı. Katılanlardan 20 yaşındaki kaynak ustası K.D., "alkışla" eşlik etti. DTP'nin 7 Şubat'ta düzenlediği toplantıda da bu kez bazı kişiler Biji Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo) sloganı attı. Bu grubun içine giren K.D., "zıplayarak" slogana eşlik etti. Polisin binlerce kişi arasında kamera kayıtlarından tespit ettiği K.D hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2. maddesi gereğince, 2 kez "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu arada K.D. tutuklandı. Önceki günkü ilk duruşmada suçlamayı kabul etmeyen K.D., beraatını istedi. Sanık, "Yasadışı slogan atmadım. Davul zurna eşliğinde söylenen şarkılara eşlik ettim. Sloganlara ve yasadışı olabilecek şarkılara eşlik etmedim" dedi.

3 AYDIR HAPİSTE

Sabah Gazetesi'nden Hüseyin Kaçar'ın haberine göre esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet savcısı, CD, fotoğraf ve bilirkişi raporlarına göre, K.D'nin terör örgütü propagandasını yaptığını belirtip, 2 kez cezalandırılmasını istedi. Mahkeme de oy çokluğuyla sanığı 2 kez birer yıl hapse çarptırdı. Cezayı iyi halden 20 aya indiren mahkeme, 3 ay cezaevinde yatan sanığı, tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliye etti. Heyetten bir hakim ise eylemin yasadışı propaganda içermediği ve sanığın beraati gerektiği görüşüyle karşı yönde oy kullandı. Tahliye olan K.D., 3 gün sonra vatani görev için askere gidecek. Baba Mehmet Şefik D., "Keşke bu dava açılmasaydı. Sanırım Oğlum uzun boylu olduğu için dikkat çekmiş" dedi.

'Vahim durum'

DİYARBAKIR Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, karar için "Çok vahim" diyerek şunları söyledi: "Son dönemlerde mahkemeler ne yazık ki bu gibi davaları beraat yerine cezayla sona erdiriyor. Mahkemeler ıslık çalma, alkış tutma gibi nedenlerle ceza veriyor. Somut delil olmadan cezalar veriliyor." DTP Batman İl Başkanı Özcan Erdem ise "Mantığın ve aklın zorlandığı bir hukuk ve tutuklama dava furyasıyla karşı karşıyayız" dedi.

'Gülmemek için kendimi zor tuttum'

DAVAYI 'trajikomik' olarak nitelendiren K.D.'nin avukatı Süleyman Kaya, "Polis ve bilirkişi görevlileri görüntüleri izleyerek müvekkilim hakkında suç duyurusunda bulundu. Böyle bir dava olamaz. Duruşma salonunda savunma yaparken gülmemek için kendimi zor tutuyordum. Hukuksal hiçbir boyutu yok. 'Zıpladığı için örgüt propagandası yaptı' demek, dünyanın hiçbir yerinde rastlanamaz bir durumdur. Temyiz için başvuruda bulunacağız" dedi.


Haberin Devamı