Gazete Vatan Logo

Dinmeyen acı...

Sivas’ta 35 kişinin katledildiği eski Madımak otelinde anmalar yapıldı. Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir “Devlet bu ayıbıyla yüzleşmeli” dedi

Dinmeyen acı...

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 24’üncü yıl dönümü için kentteki ilk anma programını valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Vali Davut Gül ve beraberindeki heyet eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Vali Gül, “Bu milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine yapılmış bir olay. Şer güçler geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provakasyonlara girecektir, giriyorlar” dedi.

Sıkı güvenlik önlemi

Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahta ve Sivas Bilim ve Kültür Merkezi civarında 3 bin polis görevlendirildi. Valilik öncülüğündeki anmanın ardından, yurt içi ve dışından gelen binlerce kişi Seyrantepe Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş-ı Veli binası önünde toplandı. Aralarında CHP, HDP gibi çeşitli siyasi parti, Alevi-Bektaşi dernekleri, sendikalar ve çeşitli sivil toplu kurulu temsilci ve üyelerinden oluşan yaklaşık 10 bin kişi, önde olayda yaşamını yitirenlerin aileleri olmak üzere yürüyüşe geçti. Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasiler ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda müze oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü. Kalabalık ‘Madımak’ın hesabı sorulacak’ sloganları attı. Semah gösterisi yapıldı. Olayda yaşamını yitirenler için sayı duruşunda bulunuldu, isimleri tek tek okundu. Etkinliğe katılan kuruluş temsilcileri kısa konuşmalar yaptı.

Haberin Devamı

‘Adalet istiyoruz’

Bina önüne karanfil bıraktıktan sonra açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “Adalet bir türlü tecelli etmiyor onun için biz Aleviler Madımak’ta adalet istiyoruz. Biz Aleviler dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç kimsenin yakılmasını, katledilmesini istemiyoruz. Bu devlet, bu ayıbıyla yüzleşmelidir” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “İnsanlık yandı ve yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, adalet için yürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İsim tepkisi

Olayda hayatını kaybedenlerden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa aileler adına konuştu. Karababa, olayda öldürülen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de bina içindeki anı köşesinde isimlerinin var olmasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Karababa, iki kişinin ailesine seslenerek, isimleri çıkartmalarını istedi.