Gazete Vatan Logo

‘Dink’i Erhan’la ben öldürecektik’

Gizli tanığın iddiaları...

Savcının ifadesini aldığı tanık: “Suikastı Erhan’la yapacaktık. İstihbaratçılar bizi kaçıracaktı. Aya Yorgi papazı da hedefti”

Hrant Dink cinayetiyle ilgili ortaya çıkan gizli tanık çarpıcı iddialarda bulundu. Cinayet hükümlüsü gizli tanığın, JİTEM’e çalıştığını söylediği öğrenildi. Mektubu, tetikçi Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılandığı dava dosyasına alınan tanığın ifadesine başvuruldu.

Gizli tanık adli bir cinayet suçundan Tokat’ta hükümlü. Gizli tanık, 2006 yılı Haziran ayında, askerliğini yaptığı 1. Ordu ve İstanbul İl Jandarma’da görevli iki rütbeli tarafından THY İstanbul - Trabzon uçağı ile Trabzon’a gönderildiğini, burada devlet görevlilerin aracılığıyla Erhan Tuncel’le ‘bir suikast’ ile ilgili görüştüğünü ileri sürdü. Gizli tanık şunları anlattı:

Büyükada’da keşif

“Rize ili Ardeşen ilçesine geçerek konu ile ilgili başka şahıslarla görüştük. Erhan, Ardeşen ilçe emniyetinde çeşitli kişilerle görüştü. Erhan bana bir silah verdi. Erhan’da da silah olduğu için İstanbul’a uçakla değil, otobüsle geldik. Büyükada’daki Aya Yorgi Kilisesi’ne gittik. Hrant Dink’ten önce ilk hedef misyonerlik faaliyetleri yaptığı istihbaratını aldığımız, Aya Yorgi kilisesi papazıydı. Keşif yaptık, fotoğraf çektik. Kaçabilecek tahmini yerleri gözden geçirdik. Erhan, daha çok ses çıkarması ve kolay kaçabilmek için bu işi 23 Nisan veya 29 Ekim’de yapmamız gerektiğini söyledi. Erhan, kilisenin yanındaki lokantada papaz kıyafetli 2 şahıs ile konuştu.

‘Santoro’yu gömdük’

Annesinin de Trabzon Ermenilerinden olduğunu ve kendisinin de Hristiyanlığa sempati duyduğunu söyleyerek kısa bir sohbet etti. Vurulan Papaz Santoro’yu kastederek ‘onu da biz gömdük’ tarzında laflar etti. Daha sonra İstanbul’a döndüğümde görüşmek üzere ayrıldım. Erhan birkaç gün daha İstanbul’da kalacağını, çeşitli görüşmeler yapacağını söyledi. Hrant Dink cinayetini Erhan ve ben yapacaktık. Aynı zamanda olay yerinde 3 istihbaratçı gözlemci olacaktı. O dönem ben de Jandarma istihbaratçısıydım. Suikast yapıldıktan sonra sizi olay yerinden istihbaratçılar alacak, önce Artvin’e oradan da Gürcistan’a ve sonra Rusya’ya geçiş yapacaktık. Olay yeri delilleri, telefon sinyalleri ve kamera kayıtları yok edilecek ve ulaşılamayacaktı.”

Silahlar aynı tornadan

Gizli tanık mahkemeye birden fazla dilekçe gönderdi ve sonunun Sabancı suikastının itirafçı sanığı Mustafa Duyar gibi olmaması için kendisi ve ailesi için koruma istedi. Gizli tanık, mahkemede isimleri ve diğer kanıtları anlatacağını da söyledi. Cinayetten hükümlü bulunan gizli tanık, kendisinin cinayette kullandığı tabancanın, Ogün Samast’ın tabancasıyla aynı tornadan çıktığını ileri sürdü.

Akın Birdal da hedefteymiş

Gizli tanığın anlatımlarına göre, hedefte başka isimler de vardı: “Erhan zaman zaman elindeki dosyayı açıyor, telefonla görüşüyordu. Bir ara eski BDP milletvekili Akın Birdal’ın fotoğrafını gördüm. Çeşitli sokakların fotoğrafları da vardı. İstihbaratçı olmam sebebi ile başka bir suikast planının daha olduğunu tahmin ettim. Ben adadan kaçmanın imkansız olduğunu söylediğimde ‘Bu olmazsa başkası olur’ dedi.”

Üç kafadarın işi değil

Gizli tanık, suikast planlarının nedenlerini ise şu sözlerle anlattı: “Suikastin amacı azınlıklara ve Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar veren, bu ülkenin ekmeğini yiyip ihanet eden Türk vatandaşlarına mesaj olacaktı. Olay üç kafadarın bir araya gelerek yaptığı basit bir suikast değildir.” Gizli tanık Dink suikastıyla ilgili “Tümüyle Emniyet ve jandarma destekli bir suikasttir” iddiasında da bulundu.

Haberin Devamı