Gazete Vatan Logo

‘Dersim’ için referandum istiyor!

Tunceli isim değişikliğini değerlendirdi

Tunceli’nin adının yeniden Dersim olacağı öne sürülürken, Tuncelili CHP lideri, “Bölgede bir referandum yapılsın. Halk isterse olsun” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, EMD (Ekonomi Muhabirleri Derneği) üyeleriyle bir araya geldi. Partisinin etkin muhalefet yapmadığı eleştirilerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, CHP’nin birçok sorunu gündeme taşıyan parti olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Mecliste dövülen kim, CHP vekilleri. Suriye’de Türkiye yalnızlaştı diyen kim, CHP. Eleştirilen kim CHP? Dünyaya anlatıyoruz, ama kendi ülkemize anlatamıyoruz. Sarsıcı, ses getiren eylem neyse buyurun siz söyleyin. Samimi söylüyorum yapacağız. Biz bütün bunları yaparken sarsıcı, ses getiren eylem olmuyor da ne olacak harakiri mi yapalım? Türkiye’de muhalefeti eleştirmek ulusal spor haline dönüştü. Bir ülkenin ana muhalefet lideri ülkeyi yöneten isme diktatör diyor, daha sert ne olabilir?”

Başörtülü adaya vize

Türkiye’de yaşayan azınlıklardan bir aday gösterip göstermeyecekleri sorusu üzerine, “Neden olmasın, başvururlar, yarışırlar, aday olurlar” diyen CHP lideri, başörtülü aday konusunda ise şunları söyledi: “Başvurursa olur, niye olmasın. Biz niye başvurdun demeyiz. Geçmişte de oldu, MHP’den başörtülü birisi başvurdu, milletvekili oldu, parlamentoya geldi. Bir sorunumuz yok ki bizim.”

‘Dersim olabilir’

CHP lideri Tunceli’nin adının “Dersim” olarak değiştirilmesi talebiyle ilgili soru üzerine de referandum önerisi getirdi: “Tunceli ile Dersim’in şöyle bir farkı var; Osmanlı Döneminin Dersim coğrafyasıyla bugünkü Tunceli coğrafyası farklı alanda, onu kapsayan bir alan. Adı ‘Dersim’ olabilir, bizce hiçbir sakıncası yok. Milletvekili arkadaşlarımız kanun tekliflerini verdiler zaten. Bölge halkı istiyorsa ‘Dersim’ olmasını, olsun. Doğrusunu isterseniz ben şunu arzu ederim, bölgede bir referandum yapılsın, bölge halkı istiyorsa ‘Dersim’ olsun diye adı, ‘Dersim’ olarak değiştirilsin.”

Kılıçdaroğlu, “Bir referandum önerecek misiniz?” sorusuna da, “Olmasını isterim” yanıtını verdi.

Davaların hepsi AİHM’ye

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan tarafından kendisine açılan tazminat davalarıyla ilgili olarak da “Yargı değişti ben bazı tazminat davalarını kaybetmeye başladım. Ama bir kararım var. Kaybettiğim bütün tazminat davalarını, tümünü AİHM’yee götüreceğim” dedi.

‘Amaç Çarşı’yı sindirmek’

Kılıçdaroğlu, Beşiktaş-Galatasaray maçında yaşananlarla ilgili “Güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu herkes kabul ediyor. Binlerce kişi biletsiz giriyor. Maçtan önce atılan bazı tweet’ler de görülüyor. Amaç Çarşı grubunu sindirmek” dedi. Kılıçdaroğlu, “Büyük bir tezgahın içinde olduğumuzu kimse unutmasın. Derbi de bunlardan biri” diye konuştu. “Hükümetin terörden medet umar hale geldiğini” savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Polis merkezine saldırı yapılıyor, bakan ‘onları takipteydik’ diyor, takipteyse niye öncesinde onları yakalamadın? Başbakan saldırıyı yapanlarla CHPyi ilişkilendirdi. Terör örgütleriyle iç içe geçen sensin. Apaydın kampında El-Kaide’yi eğiten sensin. Irak’taki patlamalardan da, Suriye’deki can kayıplarından da Tayyip Erdoğan sorumludur. Erdoğan’ın elinde kan var. Keşiş Pierre’in haçlı seferlerindeki rolünü Tayyip Erdoğan üstlendi.”

Kartallı Kâzım duvarında

Kılıçdaroğlu, Nâzım Hikmet’in “Kartallı Kâzım” tablosunu odasına astı. “Kartallı Kâzım”ın varisleri Göleber ailesi tarafından geçen mart ayında hediye edilen tablo, Kurtuluş Savaşı kahramanını resmediyor. Nâzım tabloyu 1941 Yılında Bursa Cezaevi’nde yapmıştı.

Haberin Devamı