Gazete Vatan Logo

‘Depresyonda olduğunu biliyorduk’

Fransa Alpleri’nde düşen uçağın yardımcı pilotunun uçmaya yüzde yüz elverişli olduğunu açıklayan Lufthansa, çark etti

Lufthansa Hava Yolları, kardeş firması Germanwings’e ait yolcu uçağını Fransa Alpleri üzerinde bilerek düşürdüğü ortaya çıkan yardımcı pilot Andreas Lubitz’in geçmişte depresyon tedavisi gördüğünden haberdar olduğunu açıkladı.

Germanwings şirketinin sahibi olan Lufthansa, 2009 yılına ait e-postaları kamuoyu ile paylaşarak, pilotun Lufthansa Uçuş Okulu’ndan ağır depresyon tedavisi nedeniyle izin aldığını bildiğini duyurdu. Şirketin yöneticisi Carsten Spohr, daha önce pilotun okula ara verdiğini bildiklerini söylemiş, ama nedenini açıklamayı reddetmişti.

İntihar eğilimi

Alman savcılar Pazartesi günü, 28 yaşındaki pilotun uçuş eğitimini tamamlamadan önce ‘intihar eğilimi’ bulunduğu için için tedavi gördüğünü açıklamıştı. Lufthansa daha önce yaptığı açıklamalarda pilotun uçmaya ‘yüzde 100’ elverişli olduğunu öne sürmüştü. Avrupa havacılık yasalarına göre depresyon teşhisi konulan pilotların uçmaları yasak, ancak tedavi görüp iyileştikleri doktor raporuyla ispatlanırsa yeniden uçuşlara dönebiliyorlar. Buna karşın intihara meyilli ya da en az bir kez intihar girişiminde bulunmuş pilotların ticari uçuşlara katılması kesinlikle yasak.

Haberin Devamı

Lufthansa’nın bu durumu bilmesine karşın Lubitz’in uçmasına izin vermesi, kayıp yakınlarının yüklü miktarlarda tazminat davaları açmalarına olanak tanıyacak. Firma önceki gün yaptığı açıklamada, tazminat talepleri için 300 milyon dolar ayırdığını belirtmişti.

Dehşetin videosu

Uçağın düştüğü bölgede yapılan arama çalışmalarında bulunan yolculardan birisine ait cep telefonunun hafıza kartından, uçağın düşmeden önceki son birkaç saniyesine ait görüntüler bulundu. Polise teslim edilen görüntülerde yolcuların uçağın düşeceğini anladıkları için büyük bir panik yaşadığı görülüyor.

Pilotun kehaneti

Emirates Havayolları’nda görev yapan Pilot Jan Cocheret, Lubitz’in uçağını Alpler’e düşürmesinden 2 ay önce yazdığı bir makalede felaketi tarif ettiği ortaya çıktı. Deneyimli pilot, Hollandalı havacılık dergisi Piloot en Vliegtuig’ta yayınlanan makalesinde, bazı zamanlarda uçtuğu diğer pilotlara karşı güvensizlik hissettiğini belirtti. Hollandalı pilot, 11 Eylül sonrası getirilen ek güvenlik önlemleri nedeniyle kokpite girmenin imkansız hale geldiğini, dışarı çıktığı zaman diğer pilotun kapıyı açıp açmayacağından emin olamadığını vurguladı. Cocheret, facebook’ta “Maalesef bu korkunç senaryo gerçek oldu” diye yazdı.

Haberin Devamı