Gazete Vatan Logo

Dedemizin izinde...

Çanakkale Kara Savaşları’nın 103’üncü yıl dönümünde üniversite, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile izciler ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişi, 57’nci Alay Vefa yürüyüşü gerçekleştirdi

Dedemizin izinde...

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen ‘57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat’taki Kocadere köyünde kamp kurdu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı.

‘Heyecanlı, gururlu’

Burada konuşan Bakan Bak, “Çanakkale, tüm dünyaya Türk’ün gücünü gösterdiği, Çanakkale Geçilmez destanının yazıldığı yerdir. Gençlerimiz heyecanlı, duygulu. Burada destan yazan atalarımızla, dedelerimizle gurur duyuyoruz dedi. Ardından 103 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçildi.

Tüm yurt yürüdü

Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” sözleriyle tarihe geçen o günkü yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Dün ayrıca tüm yurtta da yürüyüş düzenlendi. Kent merkezlerinde toplananlar, şehitliklere yürüdü.

Haberin Devamı

Öyle şiddetliydi ki...

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi tarafından 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla hazırlanılan “Çanakkale Destanı” sergisi açıldı. Sergideki, süngüye denk gelip ikiye ayrılmış kurşun, Osmanlı subaylarından birinin kurşun isabet eden cep saati ve yıpranmış botlar, savaşın şiddetini gözler önüne serdi.
Avustralya’daki ayinler...
Gelibolu Yarımadası’nda 103 yıl önce hayatını kaybeden Anzak askerlerinin anıldığı Şafak Ayinleri, ülke genelinde yüz binlerce Avustralyalının katılımıyla gerçekleştirildi. Avustralya’nın başkenti Canberra, eyalet başkentleri Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth ve Hobart’ın yanı sıra tüm kentlerde, Çanakkale Savaşları’nda yaşamını yitiren Anzak askerleri için Şafak Ayinleri düzenlendi.
5 bin izci
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu bünyesindeki yaklaşık 5 bin izci, sırtlarında ‘Dedeciğim ben geldim’ yazılı cepkenleriyle kilometreleri aşmanın gururunu yaşadı.
Şafakta verilmiş sözüm vardı
Geleneksel Şafak Ayini dün sabaha karşı Anzak Koyu’nda gerçekleştirildi. Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yaklaşık 1.300 kişilik grup, gece Çanakkale kent merkezinden Gelibolu Yarımadası’na geçti. Katılımcılar, uyku tulumları ve battaniyeler içinde sabahı bekledi. Anzak Koyu’nda 05.30’da alana katafalkın konulmasıyla başlayan tören bir saat sürdü. Törene, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, İngiltere’nin Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan, Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Fransa Savunma Ataşesi Colonel Valery Sens ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ile çok sayıda yerli ve yabancı yetkili katıldı.
Anzaklar kimler?
Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor. Anzaklar, 1915’te Çanakkale’de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa’da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915’te Gelibolu’da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor. n Tuğçenur YILMAZ AA

Haberin Devamı