Gazete Vatan Logo

Dedektif gibi aradılar gemiyi uydudan buldular

Foça sahillerini petrolle kaplayan sızıntıyı araştıran ekipler, dedektif gibi çalışarak denize atık bırakan gemiyi uygu görüntülerinden tespit etti. Gemiye el konulurken ortaya çıkan zarar şirketten tahsil edilecek.

Dedektif gibi aradılar gemiyi uydudan buldular

İzmir’in Foça ilçesinde, sahil şeridine yayılan petrolü temizleme çalışmaları devam ederken kirliliğe neden olan ‘Harrier’ isimli geminin uydu görüntüleri ile tespit edildiği ortaya çıktı. Geçen Perşembe Foça’da 2.5 kilometrelik sahil şeridinin petrol sızıntısıyla kaplanması üzerine hareket eden ekipler dedektif gibi çalışma yürüttü. Şüphelerin yoğunlaştı ve Norveç kıyılarında uzun yıllar demirli kaldıktan sonra bir şirket tarafından söküm için İzmir’e getirilen gemiye ait geriye dönük takip başlatıldı. Uydudaki izlerden denize bilinçli olarak yakıt bıraktığı tespit edilen Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisine çevreye verdiği zarar ve kesilen cezaya karşılık savcılık kararınca el konuldu.

Acentesiyle irtibata geçilip geminin uluslararası sigortası olduğu belirlendiği ve bu kapsamda zararın sigortadan karşılanması için işlem başlatıldığı öğrenildi. Bu arada temizleme çalışmaları sırasında harcanan yaklaşık 15 milyon TL’nin ve ayrıca 1 milyon 644 bin 742 TL’nin idari para cezası kesilen şirketten tahsil edileceği ifade edildi. Foça Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ifadeye davet edilen Hintli kaptan ile 18 gemi mürettebatının yurt dışına çıktıkları tespit edildi.

Haberin Devamı