Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Oy farkının kapanacağını düşünmüyorum

İkinci turun daha kolay geçeceğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ' Oy farkı çok açık şekilde ortada. Oy farkının kapanacağını düşünmüyorum' dedi. Kalın, 'Sinan Oğan ile bir görüşme oldu mu?' sorusuna da yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Oy farkının kapanacağını düşünmüyorum

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

İkinci tur bizim için daha kolay olacak. Oy farkı çok açık şekilde ortada. Oy farkının kapanacağını düşünmüyorum. 5 puan fark var. 2.5 milyona yakın oy farkı var. Bunun kapanma ihtimali yok gibi. Kendi oylarımızı koruduğumuz gibi ikinci turda bunun üzerine yenileri ilave edilecektir.

Birkaç sebepten dolayı, bir defa güven ve istikrar ortamının devam etmesi noktasında Türk milletinin 49,5'u cumhurbaşkanımıza oy verdi. Türkiye yüzyılı perspektifi çerçevesinde bu desteğini devam ettireceği görülüyor.

SAYIN OĞAN İLE GÖRÜŞMENİZ OLDU MU?

Ortada yeni bir süreç var. İki aday hangi daha fazla oy alırsa Cumhurbaşkanı seçilecek. Sinan Bey’in tezleri dikkate aldığınızda pozisyonun Cumhur İttifakı’na daha yakın olduğunu ben biliyorum. Şahsi tanışıklığım da vardır. Ara ara temaslarımız devam etti. Güzel de bir kampanya yaptı, kendi tezlerini dile getirdi, terörle mücadele, mülteciler ve diğer konular, bunlar önemli konu başlıkları.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME TALEBİ OLDU MU?

Şu ana kadar görüşme olmadı, bugün yarın ona bir şey diyemem. Biz kendi kampanya sürecimize odaklanıyoruz. Bir değerlendirme yaptık bakıp sürece bundan sonra değerlendireceğiz.

Burada Türkiye’nin kendi milli menfaatleri, temel milli meseleleri bağlamında pozisyonlar örtüşür, bir uyum sağlanır, yakınlaşma olur buna göre bir değerlendirme yapılır. Şura ile görüşelim şeklinde bir tavrımız yok. Pozisyonumuzu muhafaza ettiğimiz sürece rehavete kapılmadan ikinci turun neticeleneceğini düşünüyoruz.

"12-13 GÜNDE DE GENEL TAVRIMIZ BİZİM BÖYLE OLACAK"

Önümüzdeki 12-13 günün genel ruhu ile ilgili bir şey söylemek istiyorum. Cumhurbaşkanımızın sosyal medya hesaplarından paylaştığımız paylaşım var. 14 Mayıs’ta bütün Türkiye kazanacak diye bir mesaj vermişti. Bizim genel olarak milletin tamamını kucaklamaya dönük tavrımızı ortaya koyan bir mesaj. Bu mesaj Cumhurbaşkanımızın pazar günü balkon konuşmasında tekrar dile getirildi. Bize oy veren vermeyen ayrımı yapmadan bir tavır. 12-13 günde de genel tavrımız bizim yine böyle olacak. Kimseye bağırıp, çağırıp kızarak değil.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN PROGRAMI NASIL OLACAK

Bir dizi programlar olacak. Cumhurbaşkanımızın milletle temasını devam ettirecek ziyaretler, TV programları elbette olacak. Deprem bölgelerine ziyaretler olabilir. Biz depremi unutmadık, biz deprem olduğu zaman da söylemiştik. Seçim tarihini değiştirmiyoruz, seçimin birinci gündemi deprem olacak. Dikkatler son 1 ayda kampanyaya odaklandı ama nesnel bir gözle, deprem bölgesinde yapılanlara bakın, AFAD’ın yaptıklarına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptıklarına bakın, o bölgede 7-24 çalışmalar devam etti. 120-130 binin üzerinde evin temeli atıldı.

Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız tabloyu net bir şekilde gördüğü için Cumhurbaşkanımıza oy verdiler.

ANKET ŞİRKETLERİ

Anket yapan şirketlerin bu kadar kritik seçimde isabetten uzak tahminlerde bulunmaları masaya yatırılması gereken bir şey. Cumhurbaşkanı Erdoğan ben anketlere bakmıyorum sahaya bakıyorum diye. Haklı çıktı bu konuda. Geçen seçimlerde de bunu söylemişti. Burada milletimizin tercihini doğru okuma yöntemini telefonla 3 bin 5 bin kişiyi aramanın olmadığı bir kez daha görülmüş oldu. Bu işi ciddi yapan şahıslara ve şirketlere saygım var. Ama açıkçası siyasetin dili milletin nihai tercihi bir bütün olarak anketlere yansımıyor başka dinamikler devreye giriyor.

Haberin Devamı

Anketlerde en çok yanlış tahmin edilen, anketçileri şaşırtan parti MHP oldu, yüzde 10’un üzerinde muhafaza etti. Bizim ittifakımızın önemli ortaklarından birisi bu kıymetli bir şey.

Anket şirketleri MHP konusunda çok yanıldılar bazıları HDP konusunda çok yanıldı öyle olmadığını da gördük.

Seçim barajı yüzde 10’dayken 10’un üzerinde tutalım diye bir baskı vardı. 7’ye inince HDP düşüş yaşadı.

YENİ DÖNEMDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SEÇİLDİĞİ TAKTİRDE YÜZDE 50+1 GÖZDEN GEÇİRİLMELİ MİDİR?

Bunu şu an için konuşmak erken, Meclis’te oluşacak kanaat partilerin değerlendirmesi, halkımızın değerlendirmesini dikkate alarak değerlendirme yapılabilir. Bu sistemin bu manada ilklerini yaşıyoruz. İkinci tura kalma ilk defa oluyor siyasi tarihimizde, yeni sistemde de ilk defa oluyor.

Haberin Devamı

MİLLET İTTİFAKININ GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Kuruluş çerçevesi ve zemini sıkıntılı bir zemindi. Ne olursa olsun Tayyip Erdoğan’ı gönderelim ana fikri ile oluşmuş bir ittifak. Karşıtlık üzerinden yaptığınız her hamle sizi karşıtı olduğunuz şeye daha bağımlı hale getirir.

Sizin karşı olduğunuz temel aktör başarılı olunca ne yapacaksınız birbirlerini suçlamaya başlayacaklar. Bundan sonra Millet İttifakı’nın geleceğini sorunlu görüyorum. İç kavgalar devam edece, muhtemelen dozu artacak. HDP’nin tavrı bundan sonraki süreçte de Millet İttifakı’nı zora sokmaya devam edecek.

'TAYYİP ERDOĞAN ZATEN BU SEÇİMİ KAZANDI'

Siyasi olarak ortak pozisyon geliştirmeleri çok kolay değil. Cumhur İttifakı kendi tabanını çok daha güçlendirecek. Meclis tablosuna baktığınızda bunu teyit eden bir durum. Şu anda bile 2.5 milyon oy farkı, 5 puan ile Cumhurbaşkanımız seçimi kazandı. Teknik yapısından dolayı ikinci tura gidiyoruz. Tayyip Erdoğan zaten bu seçimi kazandı.

'DIŞ BASIN SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEMEYE ÇALIŞTI'

14 Mayıs öncesi dış basın seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştı. Partizan şekilde bir tarafı destekleme çabasına girdiler. The Economist bize karşı tavır aldı