Gazete Vatan Logo

Çöl tozu nerelerde etkili olacak? Çöl tozu neden olur? Çöl tozu ne zaman gelecek? Meteoroloji uyardı!

Meteoroloji uyardı! İstanbul dahil Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz bölgesinde etkili olacak çöl tozu ile ilgili uyarı geldi. Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası etkisini kaybettiğini, önümüzdeki birkaç gün içinde de Türkiye'de çöl tozlarının etkili olacağını duyurdu. Peki, Çöl tozu nerelerde etkili olacak? Çöl tozu neden olur? Çöl tozu ne zaman gelecek? İşte tüm detaylar…

Çöl tozu nerelerde etkili olacak? Çöl tozu neden olur? Çöl tozu ne zaman gelecek? Meteoroloji uyardı!

Meteoroloji’den hava durumu uyarısı! İstanbul dahil Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz bölgesinde etkili olacak. Uzmanlar çöl tozuna karşı astım uyarılarda bulunurken, hava kirliliği sabah saatlerinden itibaren etkili oldu. Peki, Çöl tozu nerelerde etkili olacak? Çöl tozu neden olur? Çöl tozu ne zaman gelecek? İşte tüm detaylar…

ÇÖL TOZU NERELERDE ETKİLİ OLACAK?

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Şen ise önümüzdeki günlerde bizi bekleyen hava durumu ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Havalar artık ısınmaya başladı. İstanbul’da bugün 14-15 derece, bütün Türkiye’de ısınma var. Önümüzdeki 7-8 gün ciddi yağış gözükmüyor. Artık bahar geldi, sıcaklıklar artmaya başladı.

Baharla birlikte iki tane tehlike geliyor aslında. Bir tanesi Afrika’dan taşınan toz olacak.

Bu toz genel olarak Marmara Bölgesi’nde, Kuzey Ege ve Doğu Anadolu’da etkili oluyor bu aylarda. Çok zararlı değil içinde demir bileşenleri var. Hafta sonuna doğru perşembe günü toz taşınımı Marmara Bölgesi’ne gelebilir.

Haberin Devamı

Baharla birlikte polen de gündemimize oturacak. Polen bitkinin tohumlanmasıdır. Bunu rüzgar ve arılar yapar. Dünyada arı nüfusu çok önemlidir.

ÇÖL TOZU NEDEN OLUR?

Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtilmektedir.

Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir.

Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebilmektedir.