Gazete Vatan Logo

Çok az kişi çalışınca para biriktirilmiyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun çok azının çalıştığını belirterek, “Bağımlı nüfus oranımız çok yüksek. Bu da tasarrufu sınırlıyor” dedi.

Çok az kişi çalışınca para biriktirilmiyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonominin yüksek büyüme patikasına oturması için ilave reform çabası gerektiğini belirterek, “Türkiye, Ar-Ge ve innovasyona bağlı yüksek büyüme döneminin arefesinde” dedi.

Konut Hesabı ve Devlet Katkısı tanıtım toplantısında konuşan Şimşek, “Türkiye’nin yatırım ve büyüme iştahı güçlü. Bu büyüme ve yatırımları finanse edecek kadar kenara para koymuyoruz, o zaman cari açık ortaya çıkıyor, yurt dışı yatırımlara ihtiyaç oluyor. Yurt dışı tasarruflara bağımlılık kırılganlık getiriyor. Büyümenin yüksek patikaya oturabilmesi için ciddi reform çabası gerekiyor. Bağımlı nüfus oranımız çok yüksek, çalışma çağındaki nüfusun çok azı çalışıyor, bu da tasarrufu sınırlıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı düşük, bunu artırıyoruz” diye konuştu.

Tasarruf oranı % 15.6

Türkiye’de tasarruf oranlarının dünya genelinden düşük olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: “Geçen yıl Türkiye’de tasarruf oranı milli gelire göre hesaplandığında yüzde 15.6’ydı. Dünya genelinde bu oran yüzde 25. Özel sektör tasarrufları 2000’li yılların başlarından bu yana yüzde 20’lerden 11’lere düştü. Çünkü belirsizlikler azaldı.”

Haberin Devamı

Zorunlu BES’den 10 yılda 100 milyar lira bekleniyor

Türkiye’de bireysel tasarrufları artırmak için BES düzenlemesinin önemine değinen Mehmet Şimşek, “BES’te katılımcı sayısı ikiye, birikim miktarı üçe katlandı. BES’e otomatik katılım reformuyla önümüzdeki 10 yıl içinde ilave 100 milyar lira birikim bekliyoruz” dedi.

Başbakan ev ödevi verdi fuzuli harcama yok

Başbakan Binali Yıldırım’ın bütün bakanlara kamuda tasarruf talimatını verdiğini belirten Mehmet Şimşek, “Başbakanımız hepimize ev ödevi verdi. Fuzuli harcama yapılmayacak. Devlet kendisine çeki düzen vermeye, tasarruf etmeye devam edecek. Çok güçlü teşviklerle hane halkı tasarrufu da artırılacak” diye konuştu.