Gazete Vatan Logo

Çocuk tecavüzüne Yargıtay'dan yorum

Çocuk bağırmaz ve başına geleni kimseye anlatmazsa tecavüze rıza göstermiş olur

Yargıtay, tecavüze uğrayan bağırmaması ve yaşadıklarını kimseye anlatmamasını "tecavüze rıza gösterdiği" biçiminde yorumladı. Yargıtay bu nedenle sanığa verilen cezadan indirim yapılmasını istedi. Yerel mahkeme Yargıtay kararına uyunca tecavüzcüye verdiği 13 yıl 9 ay hapis cezasını 4 yıl 10 aya indirdi ve İnfaz Kanunu'na göre yatması gereken 2 yıllık süreyi dolduran sanık tahliye edildi.

13 yıl 9 ay hapis cezası
Bursa'da 2002'de 13 yaşındaki S.Y.İ. isimli erkek çocuğuna defalarca hamam, cami tuvaleti gibi yerlerde tecavüz eden sanık F.L. (34) küçük çocuğun ailesinin şikayeti sonunda yakalandı. Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi davayı 19 Mart 2004'te sonuçlandırdı. F.L'nin "tehditle" tecavüz ettiği sonucuna ulaşan mahkeme, sanığı TCK'nın "15 yaşından küçüklerin zorla veya tehditle ırzına geçmek" suçunu düzenleyen ve en az 10 yıl hapis cezası öngören 414/2. maddesine göre 16.5 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle TCK'nın 59/2. maddesinde öngörülen indirimi de uyguladı. Böylece sonuç olarak sanığı 13 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etti.

Tecavüze "rıza" varmış
Sanık, kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Dairesi, 2004 sonunda aldığı kararla sanığa verilen mahkumiyet kararını "oybirliği" ile bozdu. Daire, olay tarihinde 13 yaşında olan S.Y.İ.'nin 34 yaşındaki sanık F.L. ile "rızaen" ilişkiye girdiğini savundu. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

* Kendine yönelik eylemlerin hamam ve cami tuvaleti gibi umumi yerlerde gerçekleştirilmesine rağmen kimseden yardım istememesi.

* Her seferinde sanıkla bu yerlere gitmeyi sürdürmesi.

* Uzun süreden beri devam eden eylemleri en yakınlarına dahi söylememesi.

* Olayı annesinin fark edip sıkıştırması üzerine tehditle ve isteği dışında sanığın bu eylemleri gerçekleştirdiğini ileri sürmeye başlaması.

Daire, S.Y.İ.'nin kendini haklı göstermek düşüncesiyle sanığın kendisine tehditle ilişki kurduğunu söylediği görüşünü savundu. Daire, "Atılı suçların rızaya dayalı olarak işlendiği ve sanığın buna göre cezalandırılması gerektiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Cezası 2 yıla düştü
Bunun üzerine davayı yeniden ele alan Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uydu. Mahkeme sanık F.L.'nin işlediği suçun Yargıtay kararında belirtildiği gibi, "15 yaşından küçüklere rızalarını alarak tecavüz etmek" olduğu sonucuna ulaştı. Mahkeme bu suçu düzenleyen ve en az 5 yıl hapis cezası öngören TCK'nın 414/1. maddesine göre 4 yıl 10 ay 10 gün ağır hapis cezası verdi. Mahkeme sanığı ayrıca "zorla alıkoymak" suçundan da 5 ay 25 gün hapse mahkum etti. İnfaz Kanunu'na göre her iki cezadan yatması gereken süre 2 yıl olan ve 2002 yılından beri tutuklu olan sanık da bu kararla birlikte tahliye edildi.

Haberin Devamı