Gazete Vatan Logo

Civatalar sıkıldı gerdanlık takıldı!

İzmit Körfez geçiş köprüsünün son tabliyesi monte edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın somunları sıkmasıyla körfezin iki yakası birleşti

Civatalar sıkıldı gerdanlık takıldı!

İzmit Körfezi’nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde son tabliyenin montajı törenle yapıldı. İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik bölümünün açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte köprünün son tabliyesinde cıvataları sıkarak sembolik olarak iki tarafı birleştirdi.

İş kıyafetlerini giydiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu’na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4’üncü büyük özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun” diyerek besmele ile vidayı sıktı.

Haberin Devamı

2 saatlik yol 6 dakika

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova’yı birleştiren asma köprü sayesinde körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya düşecek. 2018’de proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası 3.5 saate inecek.Ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması beklenen Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak.

SAYILARLA GEBZE KÖPRÜSÜ

2.682

Temmuz 2012 tarihinde yapımına başlanan köprünün toplam uzunluğu 2.682 metre.

57

Asma köprünün deniz seviyesinden yüksekliği 57 metre.

6.400

Köprünün inşa edildiği Altınova kesiminde, köprü ayakları için denizde 6.400 metrekarelik dolgu alanı inşa edildi.

7.908

Projede aralarında Türkiye, Japonya, Almanya, Danimarka ve İtalyan uyruklu mühendis ve işçilerin bulunduğu toplam 7.908 personel ile birlikte 1568 iş makinesi çalışıyor.

235

Genişliği 35. 93 metre olan köprünün kule yüksekliği 235.43 metre.

Haberin Devamı

300

Kullanılan her bir tabliyenin uzunluğu 25 metre, genişliği 35.93 metre. Ağırlıkları 285 ile 300 ton.

38 BİN

38 bin ton ağırlığı olan 42 metre uzunluğunda 2 ayak yerleştirildi.

Altınova kadar beton harcandı

Köprü için 198 bin metreküp beton kullanıldı. Köprünün inşasında 25 bin nüfuslu Altınova’daki konutlar için kullanılan beton miktarı kadar beton harcandı. Köprü, 2 bin 475 yılda olacak bir depreme dayanıklı bir şekilde projelendirildi.

Gebze’de başlıyor İzmir Otogar’da bitiyor

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı’ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 km sonra, köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor.

6 şerit olacak

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün iki kulesi arasındaki orta açıklığının 1550 metre olacağı, bu özelliği ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.

Haberin Devamı

35 dolar artı KDV

Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.

12.911 milyar lira harcandı

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.