Gazete Vatan Logo

CHP'den flaş koalisyon açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "CHP, siyasi muhatapları 14 ilkesine yakınsa koalisyona yakındır. Onlar bu ilkelerden uzaklaştığı ölçüde biz de koalisyondan uzaklaşırız" dedi.

CHP'den flaş koalisyon açıklaması

Özel, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'nin 7 Haziran Milletvekili Genel Seçiminin ardından koalisyona, parti bazında değil, ilkeler bazında yaklaştığını belirten Özel, sorunlara çözüm üretebilecek kalıcı, yüksek profilli bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Özel, gelinen noktada AK Parti- CHP arasında koalisyona ilişkin ön görüşmeler yapılıyorsa bunda seçimlerden önce farklı şeyler söyleyen, seçimlerden sonra ise her şeye 'hayır' diyen "milliyetçi hayır partisine" dönüşmüş bir partinin temel sorumluluğu olduğu savundu.

Koalisyon öncesi ön görüşmelerin bittiğini, bugün artık kritik çizgide bulunulduğunu belirten Özel, ilerleyen aşamalarda ya koalisyon protokolüne yönelik görüşmelerin başlayacağını ya da her iki partinin de kendi pozisyonları gereği yollarına ayrı ayrı devam edeceklerini bildirdi.

Özel, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz AKP'den bir teklif bekliyor değiliz. Çünkü pozisyonumuz çok net. Biz kendi teklifimizi ortaya koyduk. Seçim öncesi vaatlerimizi hayata geçireceğimiz, emeklinin, işçinin, memurun, çiftçinin yüzünü güldüreceğimiz, seçimden sonra inanılmaz korkunç bir kaos ortamında geçmişte yapılan dış politika hatalarının ve dış politika zafiyetinin iç güvenlik zafiyetine dönüştüğü noktada, seçimden sonra akan kanı, gözyaşını durdurmak için kararlı, kalıcı ve kendisine güvenen birbiriyle de güven ilişkisi tesis etmiş güçlü bir hükümetin kurulması gerekiyor. Bu konuda 14 ilkemiz ve 5 ana başlığımız dahilinde eğer 'evet' diyorsa AKP, bundan sonra daha ciddi meseleyi kağıda dökerek ilerlenebilir. Yok, CHP'nin ilkelerine yanaşılmıyorsa eğer, O zaman CHP yapılacak bir erken seçimden en son endişe edecek partidir.

Haberin Devamı

Ayrıca bunun dışındaki seçenekleri de zorlayacaklarsa, örneğin MHP, CHP'ye dediği onlarca 'hayır'dan sonra AKP'ye 'evet diyecekse o siyasi oluşumu da saygıyla karşılayarak dikkatle izleyip bundan sonra da Türkiye'de sorunların çözümüne katkı vermek için bize düşecek rolü üstlenmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."

Haberin Devamı

"Siyasi manipülasyonları muhatap almak doğru değil"

Özel, "Sizce koalisyon ne kadar yakın?" sorusuna, görevi ve bulunduğu pozisyon itibariyle ihtimal hesapları dahilinde bir cevap vermeyi istemediğini belirterek, "CHP, siyasi muhatapları 14 ilkesine yakınsa koalisyona da yakındır. Onlar bu ilkelerden uzaklaştığı ölçüde biz de koalisyondan uzaklaşırız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Burhan Kuzu'nun bir gazetede yer alan koalisyona ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Özel, şu yanıtı verdi:

"Buna verilebilecek cevaplar var ama ben, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu durumda yeni siyasi polemikler, yeni gerginlikler yaratmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Özellikle bugün bu kadar çok gözyaşı varken ülkede, böyle çok ufak hesaplarla, siyasi manipülasyonları muhatap almanın doğru olmadığını düşünüyorum."