Gazete Vatan Logo

CHP: Yetki aşımlarını AYM’ye taşıyacağız

KHK’larla öğretmenlerin görevden atılması ve belediyelere kayyum atanmasına CHP tepki gösterdi

CHP: Yetki aşımlarını AYM’ye taşıyacağız

CHP Genel Başkan Yardımcıları Zeynep Altıok ve Veli Ağbaba, Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. Özgür Özel, OHAL kapsamında çıkarılan kamu hükmündeki kararname ile kayyum atanamayacağını savundu. Özel şunları söyledi:

‘Memuriyetten atamazsınız’

“Tam gününde ve yerindeyiz. 15 Temmuz’da toplumun tüm kesimleri, parlamentonun tüm partileri hep birlikte darbeye karşı direnmiş, irade koymalarına karşın, geldiğimiz noktadan, kendi sivil darbesini her geçen gün biraz daha oturtan AKP, son dönemlerde 2 adım daha attı. Bu adımları OHAL ve KHK’lar ile yapıyor. OHAL sırasında çıkarılacak KHK’lar OHAL süresiyle ilgili düzenlemeler yapar. Memuriyetten atma gibi bir kişinin geleceğinin tamamını etkileyecek bir düzenlemeyi OHAL’in KHK’sı ile yapamazsınız”

‘Siyasi kalpazanlık’

“Ayrıca bugün hükümetin kullandığıkayyum atama yetkisi 20 Ağustos günü AKP’nin önergesini, 4 parti oy vererek, uzlaşmayla yasa teklifinden çıkarılmıştı. Yani, bir milli irade varsa, bütün milletvekilleri kayyum atama yetkisini yasadan çıkardı. Yani Meclis’in iradesi, yani belediyelere kayyum atama yetkisini o gün uygun görmedi. Burada siyasi bir kalpazanlık, siyasi olarak bir evrakta sahtekarlık, Meclis’in iradesine karşı sarayda yapılan bir toplantıyla doğrudan Meclis’in iradesine darbe yapmak vardır. FETÖ ile mücadelede tespit edeceğimiz tüm yetki aşımlarını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. Bunlar hukuki değildir, insani değildir, vicdani değildir. Bu yapılan uygulamalar, 14 bin öğretmeni başka bir terör örgütüyle ilişkisi olduğu iddiasıyla askıya alınmasının FETÖ ile mücadele konusuyla alakası yoktur.”

Haberin Devamı