Gazete Vatan Logo

CHP kulisleri iki ismi konuşuyor!

CHP kulisleri iki ismi konuşuyor!

CHP dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yaptığı kapalı grup toplantısında grup başkanvekilleri, grup yönetimi, TBMM Katip üyeleri ile Meclis Başkanvekili’ni belirledi. 7 Haziran sonrası yapılan seçimde İstanbul Milletvekili Şafak Pavey Meclis Başkanvekili seçilmişti ancak Pavey aday olmadı, tek aday olan İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi Meclis Başkanvekili oldu. Sürpriz ise CHP’nin Roman milletvekili Özcan Purçu’nun Meclis Kâtibi olarak seçilip kırmızı plaka hakkı kazanması oldu. Purçu, Radikal’e yaptığı açıklamada seçilmesi karşısında yaşadığı mutluğu, “Çadırdan kırmızı plakaya; gariban aileler çocuklarına beni örnek gösterebilir…” sözleriyle dile getirdi.

GRUP BAŞKANVEKİLLİĞİNDE BÜYÜK ÇEKİŞME

En çok merak edilen ise grup başkanvekilliği seçimleri idi. Grup başkanvekilliği için Levent Gök, Engin Altay, Aykut Erdoğdu, Haydar Akar, Özgür Özel, Mahmut Tanal, Aytuğ Atıcı, Candan Yüceer yarıştı. 134 milletvekilinin bulunduğu grupta 67’nin üzerinde oy alanın seçilmiş sayıldığı oylamanın ilk turunda Manisa Milletvekili Özgür Özel 80’in üzerinde oy alarak seçilmeyi başardı. 7 Haziran sonrası da milletvekillerinin desteğini alan ve çalışkanlığı ile bilinen Özel seçildikten sonra ikinci grup başkanvekili seçimine geçildi. Engin Altay bu göreve 3. turda seçilebildi.

Haberin Devamı

LEVENT GÖK ‘DEĞİŞİM TALEBİ VAR’ DEYİP ÇEKİLDİ AMA...

Yarış 4. tura taşındı. 67 oy alan Levent Gök ile 48 oy alan Aykut Erdoğdu baş başa kaldı. Dördüncü tura kadar seçilemeyen Ankara Milletvekili Levent Gök, “Partide bir değişim isteği olduğunu görüyorum” diyerek adaylıktan çekildiğini açıkladı. Oylamaya Erdoğdu’nun tek başına gidip seçilmesi bekleniyordu ki bu sefer Erdoğdu “67 oy alan Gök çekilmesin, ilkesel olarak doğur olmaz ben çekiliyorum” dedi ve adaylıktan çekildi. Gök de tekrar ikna edilince son oylamada Gök üçüncü grup başkanvekili oldu.

MAHMUT TANAL 6 OY ALABİLDİ

Olağanüstü kongre isteyen muhaliflerin ne yapacağı ve güçleri de merak konusuydu. Muhalif vekillerin desteklediği öne sürülen isimlerin 40’a yakın oy aldığı belirtiliyor. Ancak olağanüstü kongre talebine açık destek veren İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın ilk turda 6 oy alarak çekilmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

ŞİMDİ SIRA MECLİS BAŞKAN ADAYINDA

CHP’nin Meclis yönetiminin seçilmesinin ardından gözler pazar günü yapılacak seçimde Meclis Başkan adayının kim olacağına çevrildi. 7 Haziran sonrası ‘bir ışık gören’ Antalya Milletvekili Deniz Baykal aday olmuştu. CHP’nin adayının seçilme şansının olmadığı 1 Kasım sonrası ise Baykal’ın aday olmayacağı belirtiliyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısının çıkışında gazetecilerin ‘Meclis Başkanı adayını ne zaman açıklayacaklarına’ ilişkin sorusuna, “Daha belli değil arkadaşlar, onu görüşeceğiz aramızda, bir adayımız olacak tabii. Ama yarın (bugün) büyük bir olasılıkla açıklarız” diye yanıt verdi.

KULİSLERDE İKİ İSİM ÖNE ÇIKIYOR

Meclis yönetimi ve organları büyük oranda erkeklerden oluşan CHP’de Meclis Başkan adayının kadın olacağı konuşuluyor. Adaylık için ise İsmet İnönü’nün torunu olan Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker ile Meclis Başkanvekilliği’ne aday olmayan İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in adı öne çıkıyor. Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer de bir ihtimal. Tamamen prestij amaçlı da olsa CHP yönetimini kararı merakla bekleniyor. (RADİKAL)

Haberin Devamı