Gazete Vatan Logo

Cep telefonunuz çalıntı mı? İmei sorgulama yaparak öğrenin!

İmei sorgulama sayesinde elektronik aletlerinizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Devlete ait resmi kurumlarca sağlanan imei sorgulama hizmeti ile cihazınızın yasal olarak izinli olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. İmei sorgulama ve daha fazlası haberimizde.

Cep telefonunuz çalıntı mı? İmei sorgulama yaparak öğrenin!

Her cep telefonun ve tablet gibi teknolojik aletlerin bir imei kodu bulunmaktadır. Bu imei kodu aynı kimlik numarası gibi eşsiz olur ve cep telefonunuza özgü olmak zorundadır. İmei kodu telefonunuzu aldığınız ilk günü ne ise sonra da aynı olarak kalmaktadır yani sabittir ve herhangi bir süre zarfında değişme imkanı yoktur. Cep telefonlarında takılı olan sim kartı ile imei numarasının herhangi bir bağlantısı yoktur. Yani herhangi bir cihazınız çalındı ise sim kartınızı değiştirseniz bile imei numarası aynı kalmaktadır imei numarası değişmemektedir. İmei numarası parmak izi gibi kendine özgündür ve cihaz hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. Eğer telefonunuz çalınır ise ve ya kaybolursa hizmet sağlayınız durum hakkında bilgiler verir ve cihazınızın herhangi bir mobil ağlardan erişim sağlamasını engelleyebilirsiniz.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Çalıntı veya kayıp cihazlarınız için imei kodunu kullanabilirsiniz. İmei kodunu kullanarak kayıp olan cihazınızı en son ne zaman ve üstüne hangi işlemler için kullanıldığını tespit edilerek yeri öğrenebilmek mümkündür. Bu nedenle imi numaranızı bilmeniz ve kayıtlı bir şekilde bir yerde durmalı herhangi bir kayıp yada çalıntı vakalarında bu numarayı gerekli birimlere vererek cihazınızın yerini tespit etme şansınız vardır. İmei numaranızı öğrenmek için farklı bir kaç yolu vardır. Telefon aldığınız zaman size verilen kutuda ya da garanti belgelerin üzerinden öğrenebilirsiniz. Ama genel olarak imei numarasını öğrenmek için *#06# yi tuşlayarak arama butonuna basmalısınız ve bu şekilde cihazınızın imei numarasını öğrenebilirsiniz. Ayrıca imei sorgulama işlemlerinizi internet üzerinden yapmanız mümkündür. Günümüzün teknolojisinden yararlanarak dilediğimiz sorgulama işlemini internet yardımı ile yapabiliriz. imei sorgulama işlemi yaparken e- devlet üzerinden yapılmaktadır. e- devlet sistemi üzerinden herhangi bir işlem ve ya sorgulama gibi işlemleri yapmanız için bir e- devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E- devlet şifresi almak için sizlere en yakın olan bir PTT şubesine gidip işlem ücreti olarak iki TL ödeyerek TC. kimlik numaranız ile alabilirsiniz. Ve böylece e- devlet sistemi üzerinden sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Fakat imei sorgulama işlemi her telefona özel olduğundan e- devlet sistemi üzerinden şifresiz olarak yapılmaktadır. İmei sorgulama işlemi için e- devlet sayfasından imei sorgulama sayfasına giriş yapmalısınız ve daha sonra ise açılacak olan sayfada sizden istenilen bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Sizden istenen bilgi sadece imei kodu olacaktır. Yazımızın başında imei kodunu nasıl alacağımızı anlatmıştık. 15 haneli imei kodunu boşluğa yazarak sorgula yazısına tıklamanız gerekmektedir. Böylece e- devlet sistemi üzerinden imei sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız. E- devlet sistemi üzerinden sadece imei işlemlerini değil daha pek çok işlemi kolay ve hızlı bir şekilde yapabilme imkanınız vardır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun e- devlette yapılan işlemler genel olarak; baz istasyonları ölçüm birimi, cep telefonu numarası eşleştirme, mobil hat sorgulama gibi daha bir çok mevcut durumda olan işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı