Gazete Vatan Logo

Cenaze ödeneği nedir? Kimler faydalanabilir, şartlar nelerdir? 2020 Cenaze ödeneği sorgulama

Cenaze ödeneği, ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır. Peki, Cenaze ödeneğinden kimler faydalanabilir? Cenaze ödeneği şartları nelerdir? Cenaze ödeneğine nasıl başvuru yapılır? 2020 Cenaze ödeneği sorgulama nasıl yapılır? İşte Cenaze ödeneği ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

Cenaze ödeneği nedir? Kimler faydalanabilir, şartlar nelerdir? 2020 Cenaze ödeneği sorgulama

Cenaze ödeneği sigortalının eşine, çocuklarına veya anne ve babasına kısacağı ailesine bir defa yapılan devlet yardımıdır. Cenaze ödeneği ölen sigortalının hak sahiplerine verilir. Son günlerde internette cenaze ödeneği ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki, Cenaze ödeneğinden kimler faydalanabilir? Cenaze ödeneği şartları nelerdir? Cenaze Ödeneğine nasıl başvuru yapılır? 2020 Cenaze ödeneği sorgulama nasıl yapılır? İşte Cenaze ödeneğinin detayları…

CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR?

Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır.

CENAZE ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Cenaze ödeneği;

-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya

-Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya

-Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.

360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.

Haberin Devamı

KİMLER CENAZE ÖDENEĞİNDEN FAYDALANABİLİR?

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneğinin sayılan kişilere ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

CENAZE ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.

Haberin Devamı

2020 CENAZE ÖDENEĞİ NE KADAR?

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2020 yılı cenaze ödeneği miktarı 801,00 TL’dir.”

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların cenaze ödeneği kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 2020 yılı için 2.775,16 TL'dir.

Cenaze ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

2020 Cenaze ödeneği sorgulama için tıklayın

CENAZE ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1- Emekli Sandığı emeklisiyim. Bakmakla yükümlü olduğum Annem/babam vefat etti. Ölüm yardımı alabilir miyim?

Bakmakla yükümlü olunan kişilerin vefat etmesi halinde ölüm yardımı ödemesi yapılamamaktadır.

2- Emekli Sandığından emekli olan komşumun cenazesini ben kaldırdım, ölüm yardımı alabilir miyim?

Haberin Devamı

Vefat eden kişinin eşi, çocukları, anne, babası ve kardeşlerinin hayatta bulunmaması şartı ile ve cenazenin sizin tarafınızdan kaldırıldığına dair muhtarlıktan alacağınız belge ve harcamalara ilişkin faturaların aslı ile birlikte Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.

3- Emekli Sandığından dul ve yetim aylığı alan kişilerin vefatı halinde ölüm yardımı ödenir mi?

Dul ve yetim aylığı alan kişilerin vefatı halinde ölüm yardımı ödenmez.

4- Babam 4/1-(a) (SSK) kapsamında yaşlılık aylığı alırken vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?

Kurumumuzdan sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylığı alırken vefat eden sigortalıların hak sahiplerine cenaze ödeneği ödenmektedir.

5- Babam 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamında malullük aylığı alırken vefat etti. Cenaze ödeneği alabilir miyim?

Kurumumuzdan sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylığı alırken vefat eden sigortalıların hak sahiplerine cenaze ödeneği ödenmektedir.

5- 4/1-(a) (SSK) 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların cenaze ödeneği miktarı ne kadardır?

Haberin Devamı

4/1-(a) (SSK) 4/1-(b) (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar için “2020 yılı cenaze ödeneği miktarı 801,00

TL’dir.”