Gazete Vatan Logo

Bu ayıp bize yeter

Bingöl depreminde devletin yaptığı çürük okul binasında ölen yavrular için "Büyüyünce en çok asgari ücret alırlar" diye komik tazminatlar hesaplandı

Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem, Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda 85 öğrenci ve bir öğretmenin ölümüne neden oldu. Öğrencilerin aileleri deprem sonrasında bir hukuk mücadelesine girdi. 'Hizmetin kötü işlemesi' gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'na tazminat davası açan aileler, hazırlanan bilirkişi raporuyla ikinci bir şok yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hazırlanan rapor, hayatını kaybeden öğrencilerin yaşam sürelerini en fazla 59.5 yıl olarak öngörüyor. Raporda "Öğrenciler yaşasaydı, ailelerine ancak asgari ücret ile katkı sunabileceklerdi" ifadesi yer alıyor.

Bu kadar ucuz mu?
Okul enkazı altında Hüseyin ve İdris isimli iki oğlunu kaybeden kaybeden Mehmet Çakır, raporun gerçeklere aykırı olduğunu söyleyerek isyan ediyor: "Çocuklarımdan birinin hayat değeri 780 YTL olarak belirlenirken, diğer çocuğum için de 1.500 YTL bedel biçilmiş. Bir can bu kadar ucuz olmamalı. Ben çocuklarımın trilyonlara değişmem. Bugüne kadar devletimizin arkamızda olduğunu düşünüyorduk."

Bingöl Baro Bakanı Erdal Aydemir ise raporu 'skandal' olarak tanımlayarak şöyle konuşuyor: "İki kardeş için farklı değerler hesaplandı. Biz Bingöl Barosu avukatları olarak rapora itiraz ettik. Devlet bir yandan kadınların emekli yaş sınırını 60, erkeklerin ise 65 olarak açıklarken, ölen öğrencilerin yaşamaları halinde emekli olamadan öleceği belirtilmiş."

Haberin Devamı