Gazete Vatan Logo

Bolu depremi İstanbul (Marmara)depremini tetikler mi? Bolu'da deprem bekleniyor mu 2023, Bolu'da bir deprem daha olur mu? Bolu deprem ve fay hattı risk haritası!

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem İstanbul ve Ankara'dan da hissedildi. Saat 13.55'teki depremin derinliği 8,13 kilometre olarak kaydedildi. Söz konusu depremin ardından Bolu depremi İstanbul depremini tetikler mi? Bolu'da deprem bekleniyor mu 2023, Bolu'da bir deprem daha olur mu? Sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Bolu deprem ve fay hattı risk haritası…

Bolu depremi İstanbul (Marmara)depremini tetikler mi? Bolu'da deprem bekleniyor mu 2023, Bolu'da bir deprem daha olur mu? Bolu deprem ve fay hattı risk haritası!

Bolu olan 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 4.8 büyüklüğünde depremin ardından en büyüğü 2.3 olan 3 deprem daha meydana geldi. Peki, Bolu depremi İstanbul (Marmara)depremini tetikler mi? Bolu'da deprem bekleniyor mu 2023, Bolu'da bir deprem daha olur mu? İşte Bolu deprem ve fay hattı risk haritası…

Bolu depremi İstanbul depremini tetikler mi, Bolu'da deprem bekleniyor mu?

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz,  NTV canlı yayınında depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgede daha büyük bir deprem olmasını beklemediğini söyleyen Tüysüz, "İstanbul ile hiç alakası olmayan bir deprem. Başka bir depremi tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi.

"Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu değil. Ona paralel kuzeyde küçük kol üzerinde meydana gelen bir deprem. Çok hissedildiğine göre sığ bir deprem. Hemen arkasından gelişen bir tane daha deprem oldu. 1,9 ve 1,8. Panik oluşturabilecek bir deprem değil. Orada büyük deprem oluşturabilecek bir fay yok. Küçük kırıklar var. Bolu Elmalı civarında daha önce kırılmamış bir fay var. Önce burada olduğunu düşündüm ama değil. Bu daha kuzeyde."

Haberin Devamı

Prof. Dr. Okan Tüysüz yaptığı değerlendirmede, "İstanbul ile hiç alakası olmayan bir deprem. Başka bir depremi tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi. Prof. Dr. Ahmet Ercan ise bölge için 6,4 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Bu büyüklükteki depremlerin, İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

Bolu deprem ve fay hattı risk haritası

Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) Doğu Anadolu ile Ege Denizi arasında, tüm Kuzey Anadolu’yu kesen sağ yanal atımlı büyük bir fay zonudur. Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), yaklaşık uzunluğu 1200 km. olan doğrultu atımlı bir fay sistemi olup ülkemizin en önemli tektonik yapılarından biridir. Düzce ve Bolu havzası bu fay üzerinde bulunmaktadır. KAFZ Bolu’nun batısında iki kola ayrılmıştır. Güneydeki kol ise Dokurcun’un batısında tekrar iki kola ayrılmıştır. Kuzey koldaki fay Düzce Fayı diye isimlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Bölge Kuzey Anadolu Fay zonunun Marmara Denizi içlerine uzanan batı kollarının etkisi altındadır. Bölgeyi etkileyecek olan depremler Kuzey Anadolu Fay Zonunda meydana gelecek olan depremlerdir. Bu fay zonundaki hareketlilik halen devam etmektedir ve yakın geçmişte büyük hareketlilikler olmuştur. Bolu ve çevresi, 21/03/2018 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde verilen Türkiye Deprem Tehlike haritasına göre yüksek yer ivmesi değerlerine sahiptir.