Gazete Vatan Logo

Bir böbrekten iki dram çıktı

Yusuf Akgül, kredi kartı borcunu ödeyebilmek için böbreğini satışa çıkardı

Manisa’da pazarcılık yapan Yusuf Akgül, kredi kartı borcunu ödeyebilmek için böbreğini satışa çıkardı. Yasadışı nakillerde aracılık yaptıkları öğrenilen Ülkü Çekiç ile sevgilisi Cemil Şişko, Akgül’den 20 bin TL’ye aldıkları böbreği, yaşamını haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlı olarak sürdüren iş adamı Halit Köksal’a 80 bin TL’ye sattı. Sahte kimliklerle nakil yaptırılacakken, polis baskınıyla oyun yarım kaldı.

Türkiye’de hızla artan böbrek yetmezliği hastalığı rakamları ve organ bağışı oranlarının çok düşük olması, hastalıkla pençeleşen birçok kişinin yasadışı yollara başvurmasına neden oluyor. Bir tarafta sağlıklarına kavuşmalarına sağlayacak organ bağışını bekleyen hastalar, diğer tarafta ise yoksulluk nedeniyle organlarını satışa çıkartmak zorunda kalan vatandaşlar, bu dramlardan rant elde etmeye çalışan fırsatçıların kurbanı oluyor.

Bu dramların en son örneği, önceki gece istanbul’da polisin yaptığı bir baskınla ortaya çıktı.

Yoksulluktan satıyor

Manisa Akhisar’da pazarcılık yapan Yusuf Akgül, bir türlü kapatamağı kredi kartı borçları nedeniyle zor günler geçiriyordu. Borcunu ödeyebilmek için her türlü yöntemi deneyen Akgül, son olarak böbreğini yasa dışı yollarla satma kararı aldı. Bir arkadaşı aracılığıyla da Aydın’da öğrencileri yurt dışına gönderen bir turizm şirketinin sahibi olan Ülkü Çekiç (43) ve sevgilisi Cemil Şişko (27) ile irtibata geçti. Yasadışı organ nakli için aracılık yaptıkları belirlenen iki sevgili, Akgül’ün böbreğini zengin bir hastaya nakletmek için 20 bin TL karşılığında Akgül ile anlaştı.

Bu anlaşmanın ardından Çekiç ve Şişko, haftada üç gün diyalize giren Mersin’in tanınmış iş adamlarından Halit Köksal’la bağlantı kurdu. Uzun yıllardır böbrek yetmezliği rahatsızlığı çeken ve vaktinin büyük bölümünü diyaliz makinalarına bağlı olarak geçiren Köksal, organ nakil listesinde bulunmasına rağmen, nakil için uygun böbreği bir türlü bulamadı. Hastalığından kurtulmak isteyen işadamı, böbreğin uygun olması halinde ameliyat dahil olmak üzere tüm masraflar için 80 bin TL vereceğini söyleyerek Çekiç ve Şişko ile anlaştı. Anlaşmaya göre eğer böbrek uyumlu çıkarsa, nakil Mısır’da yapılacaktı.

Sahte belge düzenlediler

Organ nakillerinde yasa gereği, bağışta bulunanla organın nakledileceği kişinin dördüncü dereceye kadar akraba olması gerekiyordu. Çekiç ile Şişko, böbreğini satan Yusuf Akgül’den kimliğini, vesikalık fotoğraflarını ve eşinin imzalayacağı noter tasdikli muvafakatnameyi kendilerine göndermesini istedi. Akgül, hazırlanan sahte kimlik ve sahte evraklarla böbreği alacak olan Halit Köksal’ın yeğeni gibi gösterildi. İstanbul’a gelen ve Bahçelievler’de özel bir hastaneye giden satıcı, alıcı ve aracılar, böbreğin uygun olup olmadığının belirlenmesi için gerekli olan testlerin yapılması için başvuruda bulundu.

Polis doktor kılığında

Ancak şebekenin planı, hastanedeki bir görevlinin dikkati sayesinde son buldu. Amcasına böbreğini vereceğini söyleyen Yusuf Akgül’ün hastaneye verdiği A.R.T. adına düzenlenmiş sahte kimlikten şüphelenen görevli, gizlice polise haber verdi. Hastaneye gelen A Bölgesi Güven Timleri doktor, laborant ve güvenlik görevlisi kılığına girerek şüphelilerle konuştu. Alıcı ve satıcıyı hastanede gören polis, organ işi yapan sevgililerin hastanede olmadığını fark etti. Bir polis memuru sevgililere doktor gibi telefon açarak “Yakınlarınızın kanlarında bir sorunu çıktı. Siz de buraya gelin ” dedi. Tahlil için odaya giren Yusuf Akgül ile Halit Köksal doktor ve laborant sandığı kişilerin “Ses çıkartmayın polis ” demesi üzerine şoke oldu. Polis, Akgül’e anneannesinin ismini sordu. Cevaplayamayan Akgül gerçeği itiraf ederek organını para karşılığında satacağını itiraf etti. Doktor görünümündeki polisler ile hastanenin güvenlik görevlisi görünümündeki dedektif kapının önünde bekleyen sevgilileri yakaladı. Gözaltına alınan 4 kişi polis merkezine götürüldü.

DİPNOT

Türkiye’de 70 bin böbrek hastası bulunuyor. Bu sayının önümüzdeki bir kaç yıl içinde iki kat artacağı düşünülüyor.

30 bin kişi sıra bekliyor 600’ü böbrek buluyor

Türkiye’de organ nakil listesinde yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası var. Bunlar haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak ‘böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak, bu hastaların yılda sadece 600’ü bu olanağa kavuşuyor.

Haberin Devamı