Gazete Vatan Logo

BİLSEM sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve üstün yetenekli öğrencilerin daha iyi ve en iyi şekilde eğitim-öğretim hayatına adapte edilmesini amaçlayan BİLSEM’in sonuçları açıklanmaya başlandı. Üstün zekâlı çocuklarımız için son derece önemli olan bu 3 aşamalı BİLSEM sınavının yazılı kısmı 14 Nisan 2017 Cuma gününden itibaren açıklanmaya başlandı.

BİLSEM sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Bilsem’in açılımı, “Bilim ve Sanat Merkezleri”dir. Kurulan ve günden güne artan bu Bilim ve Sanat Merkezleri’nin temelinde örgün milli eğitimimize alternatif olması değil; tam tersi destekleyici olması fikri vardır. Bu sebeple Bilsem’in bir parçası olacak olan yerleştirilme hakkı kazanan tüm öğrenciler, örgün eğitim saatleri dışında olacak şekilde bu özel niteliğe sahip Bilim ve Sanat Merkezlerinde destekleyici eğitimler almaktadırlar.

BİLSEM SINAV SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

Bilsem’in temel çalışma amacı ise örgün eğitim sistemimizde yer tüm öğrencilerin aynı müfredat ve metot ile yetiştirilmesini sağlar Bilsem’li öğrencilerin de diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel özelliklerini ölçmek, değerlendirmek ve üzerine biraz daha fazlasını katmaktır. Bir diğer deyişle ve kısaca, özel yeteneklere sahip öğrencilerin sahip oldukları bu potansiyellerini değerlendirmek üzere onlara özel ve tamamlayıcı müfredatlar aracılığı ile destek veren bir eğitim kurumu seçeneği sunmaktır.

Haberin Devamı

BİLSEM Sınav Tarihleri

2016 yılı içerisinde BİLSEM’e aday gösterilen öğrenciler 2017 yılı içerisinde sınava girmektedir. 3 aşamalı olan bu sınavda sırası ile;

1-Aşama: 14 Kasım - 9 Aralık 2016 Aday Belirleme: Öğretmen tarafından doldurulan formda öğrenciye yönelik yetenek gözleminin yapılması ve başvurunun sunulması.

2-Aşama: 11 Şubat - 9 Nisan 2017 Bilsem Sınavı Grup Tarama: Bilsem’e aday gösterilen ve başvurusu yapılan tüm öğrenciler grup halinde tarama sınavına tabi tutulur.

3-Aşama: 8 Mayıs - 30 Haziran 2017 Bilsem Sınavı Bireysel Değerlendirme: Başvuru sürecinin ardından grup halinde tarama sınavına tabi tutulan öğrencilerden geçenler ile bireysel değerlendirme görüşmesi yapılır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen BİLSEM sınav sonuçları resmi site üzerinden öğrenilebilir.

Peki BİLSEM’e Kaç Bin Öğrenci Girdi?

Milli Eğitim Bakanlığı’nca ve özel yetenekli öğrencilerin tespiti maksadı ile düzenlenen BİLSEM, Şubat 2017 Pazar günü ülke genelinde ilk defa merkezi sınav şeklinde yapıldı. Aynı anda toplam 228bin kadar özel yetenekli öğrenci gelecekleri için en iyi sınavlarını verdi.

Haberin Devamı

Yapılan merkezi BİLSEM sınavının puan değerlendirilmesi ise BİLSEM’e katılan tüm öğrencilerin Türkiye ortalaması dikkate alınarak hesaplandı. Sınavda, 2’nci sınıflar için 150 puan ve üzeri taban alınırken, 3’üncü sınıflar için ise 187,5 puan ve üzeri, 4’üncü sınıflar için ise de 192 puan ve üzeri dikkate alındı.

Aday gösterilen ve resim ile müzik yetenekleri bulunan yaklaşık 80 bin kadar özel yetenekli öğrencinin tamamıysa bireysel değerlendirmeye doğrudan alınacak.

SINAV İTİRAZLARI!

BİLSEM’in grup tarama aşamasında uygulanan tablet bilgisayar ile yapılan sınav sonucuna ilişkin itirazların hepsi sonuçların Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yayımlanmasını takiben 5 (beş) iş günü içerisinde öğrencisi velisi tarafından yapılacaktır. İtirazın yapılacağı http://esinav.meb.gov.tr/ adresinden sonuçlara ilişkin itirazlar değerlendirme aşamasından sonra karara bağlandığı zaman yine aynı sistem üzerinden veliye ilgili itirazına yönelik bilgilendirme yapılacaktır.

Haberin Devamı

BİLSEM Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri

Başvuru, sınav ve görüşme aşamalarını olumlu olarak tamamlayan öğrenciler ve velileri aşağıdaki aşamaları takip edecektir;

1. Öğrencilerin bireysel değerlendirme aşamaları 30 Haziran 2017 tarihinde tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra ilgili bilim ve sanat merkezlerine yerleştirme sonuçları 15 Temmuz 2017 tarihinde ve MEB’in resmi sitesi olan http://www.meb.gov.tr adresinden açıklanacaktır.

2. Bilim ve sanat merkezlerine yerleşmeye hak kazanan tüm öğrenciler 4-8 Eylül 2017 tarihleri arasında BİLSEM kayıtlarını yaptıracaklardır.