Gazete Vatan Logo

Bildiriye karşı demokrasi vurgusu

Genelkurmay’ın geceyarısı bildirisi, siyasetin muhalefet kanadında da tansiyonu yükseltti

Tek yol seçim
Basına kapalı toplantıların ardından ilk açıklama, bir önceki gün son ana kadar renk vermeyen ANAVATAN lideri Erkan Mumcu’dan geldi. Mumcu’nun hem hükümete hem anamuhalefete hem de silahlı kuvvetlere “sağduyu” çağrısında bulunduğu konuşması özetle şöyle:
FİLLER TEPİŞİRKEN KARINCALAR EZİLİYOR: Hepimiz kendi tutumlarımıza göre gergin bir edayla tehditkar sözler söylemeyi marifet zannediyoruz. Ama aynı geminin içinde bulunduğumuzu ve filler tepişirken aşağıda karıncaların ezildiğini unutuyoruz.

KAMPLAR HALİNDE YAŞAYAMAYIZ: Kendi kampından yana tavır takınmamazı bekleyenler anlamalıdır ki, kamplar kutuplar halinde yaşayamayız. Bu kutuplaşmanın ürettiği negatif enerji bizi hayırlı biryere götürmez.

DEMOKRASİ YARA ALDI: Ne yazık ki Türk demokrasisi bir yara almıştır. Türkiye her an etnik çatışmalara sürüklenecek bir ülke olduğunun farkında olmalıdır. Siyasetçiler, siyasete müdahale edenler bunu gözardı edemez.

DEMOKRASİ HAVARİLERİ: Ne tiyatral demokrasi havariliği, ne kerameti kendinden menkul rejim muhafızlığı bu ülkeye hayır getirmeyecektir. Hepimizin milletimize karşı diplomasi yapmaktan vazgeçmemiz lazım. Satır aralarına saklanmış manalarla konuşacak günde değiliz. Bugün siyasi rekabetten dahi vazgeçilecek ve ülkenin kaderi milletin huzuru için işbirliği yapılacak gündür.

ÇANKAYA İÇİN AŞERMEKTEN VAZGEÇİN: Yapılacak şey Çankaya için aşermekten vazgeçip, varsa hevesi, hevesini 3 ay sonraya bırakmaktır.

BİR TECRÜBEYE DAHA İHTİYACIMIZ YOK!
Erkan Mumcu, şöyle konuştu: “Demokratik rejim, demokrasi dışı yöntemlerle korunamaz kollanamaz. Demokratik rejimi cumhuriyeti, devleti, ülkeyi demokrasi dışı yöntemlerle koruma kollama gayretinin bu ülkeye birşey kazandırmadığını defalarca tecrübe ettik. Bir tecrübeye daha ihtiyacımız yok. Amma, siyasetin siyasetçilerin ülkeyi yönetenlerin de artık içine düştükleri aymazlıklardan kurtulmaları gerekir. Hükümet adına yapılan açıklama ise aymazlığın devam ettiğini göstermektedir. Bu haliyle endişe vericidir.”

Siyaset uzlaşmadır, dediğim dedik anlayışı ile yürümez

CHP Lideri Baykal, gazetecilerin Genelkurmay bildirisinin muhtıra olarak değerlendirildiğine ilişkin soruya yanıt vermedi
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanlığı’nın bildirisiyle ilgili yaptığı ilk değerlendirmede “Türkiye’nin demokrasiyi ve cumhuriyeti bir arada uyum içinde çalıştırmaması için neden yok” dedi. CHP lideri Baykal, DYP ve ANAVATAN liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinin ardından, öğlen saatlerine kadar partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı. Bu toplantıda, partinin izleyeceği strateji ve kamuoyuna yapılacak açıklama için hükümetin tavrının görülmesi kararı alındı. Ancak Baykal, genel merkezden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine gelişmelere ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı ve şunları söyledi: “Türkiye’de bunu yapabilecek anlayış, birikim ve siyasi kadrolar vardır. Siyaset işlemelidir. Siyaset danışmadır, istişaredir, uzlaşmadır. Akıl akıldan üstündüre inanmaktır. ’Dediğim dedik, ben bilirim’yaklaşımıyla ne siyaset ne demokrasi ne cumuhuriyet yarar görmez. İçinde bulunduğumuz tabloyu bu anlayış içerisinde değerlendirmek gerekir.”

Liderler Sezer’in başkanlığında bir araya gelsin
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanlığı’nın bildirisinin ardından, Cumhurbaşkanı seçimi sürecinin askıya alınmasını istedi ve erken seçim için Çankaya zirvesi önerdi. AKP’nin bu süreçteki tahrik ve zorlamalarının, Türkiye’yi, demokratik rejimin geleceğini tehdit eden bir kriz ortamına sürüklediğini belirten Bahçeli, şöyle konuştu: “Bu değerlendirme toplantısında, Türkiye’nin artık ertelenemeyecek ve geciktirilemeyecek erken seçim süreci ele alınmalı. Aksi takdirde, Türkiye’yi ateşe atmanın hesabının millet ve tarih önünde verilmesi mümkün olmaz.”

Türkiye sorunlarını sivil siyaset içinde çözebilir
ANKARA - DYP Lideri Mehmet Ağar, Genelkurmay Başkanlığı’nın önceki gün yaptığı açıklama ile gelinen noktayı, “kriz” olarak nitelendirerek, krizi aşmak için erken seçim çağrısı yaptı. Ağar, dün DYP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, AKP ve CHP’yi, “tırmandırma politikası izlemekle” eleştirerek, şöyle konuştu: “Türkiye, bugün kriz diye tarif edilebilecek bir noktada bulunmaktadır” dedi.

Pazartesi umudun günü olsun
Ağar, Türkiye’nin demokrasi dışında bir yolu ve çözümü olmadığını, her şeyin “demokrasi içinde çözüleceğini” de söyledi. Türkiye’nin sorunlarını “Anayasal kurallar, demokratik gelenekler ve sivil siyaset içinde çözebilme kabiliyetine sahip olduğunu” vurgulayan Ağar “Türkiye’nin bölünerek, didişerek, kutuplaşarak mesafe alması mümkün değildir” diye konuştu. DYP ile ANAP arasında, “merkez sağı tümüyle birleştirek” sürecin sürdüğünü de vurgulayan Ağar, pazartesi endişenin değil, umutlu bekleyişin günü olmalıdır” çağrısı yaptı.

Muhalefet erken seçim için diyaloğa geçti

Saat: 10.30
AĞAR, ÖNCE MUMCU İLE GÖRÜŞTÜ

Gece boyunca evinde kurmaylarıyla telefon görüşmesi yapan DYP Genel Bakanı Mehmet Ağar, birleşme görüşmelerini sürdürdüğü ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda da “ortak” tavır sergilediği Anavatan lideri Erkan Mumcu ile sabah telefonda görüştü. İki lider, Cumhurbaşkanlığı oylaması öncesi yaptıkları seçim çağrısını yineleme ve krizin “demokratik yollardan aşılması” için çaba harcama konusunda müşterek hareket etme kararı aldı.

Saat: 11.00
ARDINDAN BAYKAL’I ARADI

Ağar, Mumcu ile gerçekleştiridiği görüşmenin ardından CHP lideri Deniz Baykal’ı aradı.

Saat: 11.30
BAYKAL’DAN MUMCU’YA TELEFON

Baykal ise Ağar ile görüşme sonrası DYP liderinin önerisi doğrultusunda ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile irtibata geçti. Bu görüşmelerde, öncelikle hükümet kanadından yapılacak açıklanmanın beklenmesi görüşü benimsendi.

Saat: 13.09
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, “Bu açıklamaya cevap milletim hakimliğine gitmektir” dedi.

Saat: 13.24
CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, Genelkurmay’ın açıklamasının muhtıra gibi değerlendirilmesinin “Türk demokrasisini yaralayacağına” işaret etti. Tanla, Başbakan Erdoğan’ın Gül’ü aday göstererek aslında seçim sürecini başlattığını söyledi.

Saat: 13.30
ANAVATAN TOPLANDI

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, Ağar, Baykal ve DSP lideri Zeki Sezer ile yaptığı görüşmelerin ardından partisinin Başkanlık Divanı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı.

Saat: 14.00
DYP’DE GİK

Genel idare kurulu toplandı. Ağar, “Türkiye’nin sorunlarına sivil siyaset alanı içinde çözüm bulabileceğini” vurguladı.

Haberin Devamı