Gazete Vatan Logo

Berkin’i vuran polise götürecek yeni ayrıntı!

Gezi protestoları sırasında vurulan ve 269 gün sonra ölen Berkin’in ölümüne ilişkin soruşturmada TOMA kamerası görüntülerini inceleyen jandarma, yeni görüntülerle iki polis üzerinde yoğunlaştı.

Berkin’i vuran polise götürecek yeni ayrıntı!

Gezi Parkı odaklı olaylarda 16 Haziran 2013’te yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014’te 14 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın yaralandığı olayla ilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, Elvan’ın hangi gaz silahından çıkan fişekle yaralandığı ve bu gaz silahını kimin kullandığını ortaya çıkaracak önemli bir veriye ulaşıldı. Savcılığın, daha önce Ulusal Kriminal Büro’ya yaptırdığı, olay yerindeki polislerin kullandığı ve Elvan’ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA’ya monte edilmiş kamera görüntü analizini, bu kez İstanbul Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na incelettiği öğrenildi.

Ortaya çıkan yeni görüntüler üzerine bir süre çalışan laboratuvar görevlileri, daha önce görülmeyen bir ayrıntıya dikkati çektikleri analiz sonuçlarını soruşturma savcılığına yaklaşık 10 gün önce teslim etti. Jandarma görevlilerinin, bizzat gelip savcıya teslim ettiği görüntü analiziyle ilgili ayrıca soruşturma savcısına brifing verdikleri ve bu görüntüleri izlettikleri kaydedildi. Söz konusu kayıtlarda, Elvan’ın vurulduğu sokakta, karşı tarafta başka bir kişinin de aynı anda olmamakla beraber kısa süre içinde kendisine gelen bir gaz fişeğinin etkisiyle yere düştüğünün görüldüğü belirtildi. Görüntüye yansıyan ve yüzü net görünmeyen bu kişinin, düştükten sonra hafif yaralanmanın etkisiyle kalkıp olay yerinden ayrıldığının tahmin edildiği dile getirildi.

Haberin Devamı

2 polisten hangisi?

Savcılığa ulaştırılan bu yeni görüntüyle gaz fişeğinin etkisiyle düştüğü görülen diğer mağdurun teşhis edilmesi durumunda, şüphelerin yoğunlaştığı 2 polisten hangisinin, Berkin’in ölümüne sebep olan gaz bombası fişeğini attığını ortaya çıkarabileceği düşünülüyor. Savcılığın, görüntülerde yere düştüğü görülen kişinin ortaya çıkması için araştırmalarını genişleteceği ve tanık olarak bilgisine başvurduğu kişileri yeniden bu mağdurla ilgili bilgi almak üzere savcılığa çağıracağı öğrenildi. Öte yandan, soruşturma sürecinde tanık olarak dinlenilen bir kişinin savcılığa, “olaylar sırasında dizinden hafif şekilde yaralandığı” beyanında bulunduğu ve görüntülerde düştüğü görülen mağdurun, beyanda bulunan tanıkla aynı kişi olabileceği tahmini üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Süreç uzatılıyor’

Berkin’in 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmesiyle ilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma dosyası bir çok savcının ardından en son Faruk Bildirici’nin sorumluluğuna verilmiş, Bildirici’nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan’ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA’ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelenerek ve analiz raporu 6 Mayıs 2014’te dosyaya sunulmuştu. Bildirici’nin, HSYK kararıyla Antalya’ya hakim olarak atanması üzerine dosya, savcı Mehmet Selim Kiraz’a devredilmiş Kiraz ise DHKP-C üyelerince Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki odasında 31 Mart 2015’te rehin alınmıştı. Savcı Kiraz, düzenlenen operasyonun ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kiraz’ın ölümünün ardından dosya Savcı İsa Dalgıç’a devredildi. Ailenin avukatı Oya Aslan, süreçle ilgili “Emniyet olay yerindeki 4 polisin kimliklerini hâlâ bildirmemekte ısrar ediyor, süreci uzatıyor” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı