Gazete Vatan Logo

'Ben hükümlü değil tutukluyum!'

Balbay'ın isyanı...

İkinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı CHP Milletvekili Mustafa Balbay, iki katlı normal koğuşlara yerleştirilmek için Silivri 1 No’lu Cezaevi’ne yaptığı başvurunun reddedildiğini söyledi. Mustafa Balbay, "Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, benim normal koğuşa geçme isteğimi reddederken gerekçe olarak işlemiş olduğum suç grubu ve tutuklunun konumunu gösterdi. Ben hükümlü değil tutukluyum. Yargılamam sürüyor. Ama cezaevi yönetim hükmü vermiş" dedi.

İkinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı CHP Milletvekili Mustafa Balbay, duruşmaya ara verildiğinde basın mensuplarına açıklama yaptı. Balbay, davanın tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan’ın yanına Odatv Davası’ndan tutuklu yargılanan gazeteci Barış Terkoğlu’nun verildiğini belirtti. Balbay cezaevinde tek başına kalmak istediği şeklinde bir izlenim yaratıldığını ifade ederek konuyla ilgili 2 sayfalık bir açıklama yaptı.

"BEN HÜKÜMLÜ DEĞİL TUTUKLUYUM"

14 aydır Silivri 1 No’lu Cezaevi F-3 alt tecrit koğuşunda tek başına tutulduğunu ifade eden Balbay, 27 Mart Salı günü cezaevi yönetimine normal koğuşlara geçmek için dilekçe verdiğini belirtti. Mustafa Balbay 2 sayfalık açıklamasıyla birlikte Silivri 1 No’lu Cezavi Müdürlüğü’ne verdiği dilekçe ile kendisine verilen cevap yazısının da bir örneğini de avukatı aracılığıyla gazetecilere dağıttı. Mustafa Balbay açıklamasına "14 aydır Silivri 1 No’lu Cezaevi F-3 alt tecrit koğuşunda tek başıma tutuluyorum" diyerek başladı. Balbay yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

"27 Mart Salı günü cezaevi yönetimine normal koğuşlara geçmek için dilekçe verdim. Cezaevinde fotokopi olanağı olmadığından iki kağıt arasına karbon kağıdı koyup, vediğim dilekçenin bir kopyasını sakladım. 28 Mart Çarşamba günü cezaevi yönetimi resmi yanıtını verdi. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, benim normal koğuşa geçme isteğimi reddederken gerekçe olarak 2 neden gösterdi. 1. İşlemiş olduğum suç grubu, 2. Tutuklunun konumu. Ben hükümlü değil tutukluyum. Yargılamam sürüyor. Ama cezaevi yönetim hükmü vermiş, Benim temel isteğim özgürlük ve adalet. O nedenle hapishane koşullarını çok da öne çıkarmak istemiyorum, ama hücre şartlarını sanki ben istiyormuşum gibi bir hava yayılmak istendiği için bu durumu belgeleriyle birlikte açıklamayı gerekli gördüm.ö Balbay açıklasını şu ifadelerle tamamladı: "Daha tutuklu ile hükümlünün birbirinden ayrılmadığı ortamda adalet nasıl sağlanabilir? Bu tablo hukuk devleti bir yana kanun devleti bile olamadığımızı göstermektedir."

"İKİ KATLI NORMAL KOĞUŞLARA YERLEŞTİRİLMEYİ ARZ VE TALEP EDERİM"

Balbay cezaevine gönderdiği dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Bir yılı aşkın süredir F-3 alt koğuşunda istemim dışında tek başıma kalmaktayım. Benzer durumda olan tutuklular vardır. Karşılıklı kabulle iki katlı normal koğuşlara yerleştirilmek üzere yeni bir düzenleme yapılmasını arz ve talep ederim."

CEZAEVİ MÜDÜRLÜĞÜ TALEBİ REDDETTİ

Balbay’ın dilekçe ile başvurarak iki katlı normal koğuşlara yerleştirilmek üzere yeni bir düzenleme yapılmasını talep ettiğini belirten Silivri 1. No’lu Cezaevi kararında şunlara yer verdi:

"Balbay’ın "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve kullanmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan kaldırmaya ve görevine yapmasını engellemeye teşebbüs etme " gibi suçlarından tutuklu bulunmaktadır. Ceza İnfaz Kurumumuzun bir bölümünün yüksek güvenlikli olması ve talepte bulunan tutuklu Mustafa Ali Balbay’ın tutuklama müzekkeresinde belirtilen işlemiş olduğu suç grubunun yüksek güvenlikli bölümlerde barındırılması, kurumumuzun fiziki şartları, asayiş, düzen ve güvenliği nedeniyle söz konusu tutuklunun konumu da dikkate alınarak adı geçen tutuklunun talebinin reddine oy birliğiyle karar verildi."

Haberin Devamı