Gazete Vatan Logo

Bedelli askerlik tartışmaları!

AKP’li Turan’a ‘yaşı düşür’ baskısı

Bedelli askerlikte taksit ödemelerini geciktirenler ile yasa çıktığında şartları taşıdığı halde başvurmayanlara yeni bir hak tanımak amacıyla yasa teklifi hazırlanacağının açıklanması, bedelli forumlarına bomba gibi düştü. Yaşı tutmadığı için bedelli askerlikten yararlanamayanlar, teklifi hazırlayan AKP İstanbul Milletvekili Bülent Turan’a mesaj yağdırmaya başladı. Bedellide ikinci fırsatı yaratacak teklifin önceki akşam duyulmasının hemen ardından Turan’ın telefonları kitlendi. VATAN’a konuşan Turan’ın danışmanları, “Teklif hazırlığımız televizyonlarda ‘son dakika’ olarak duyurulduktan sonra adeta telefonlarımız kilitlendi. 100’ün üzerinde telefon, 500’ün üzerinde elektronik posta aldık. Arayanlar, bedelli yaşının ve ücretinin düşmesini talep ediyor. Ancak teklifte, yaş ve ücretin düşürülmesiyle ilgili bir düzenleme yer almayacak. 15 Haziran’da ilk taksidi ödeyenler ise onlar için son gün olan 15 Aralık’ta ikinci taksidi ödemezsek ne olur diye soruyor? Biz bu konunun istismar edilmesini istemiyoruz ve ödeme yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Bütçe görüşmelerinden sonra, Ocak ayında Meclis’ten geçirilmesi beklenen bedelli teklifinin, bütçe görüşmelerinin son günü torba yasayla Meclis’e getirilebileceği iddia ediliyor.

Bedelli askerlikle ilgili çıkan yasada,15 Haziran’a kadar, yani 6 ay içinde başvuru şartı aranmıştı. Yükümlüler, bu 6 ay içerisinde 30 bin liralık toplam tutarın tamamını ödeyebileceği gibi, bu tutarın yarısı olan 15 bin lirayı ödeyerek de başvuruda bulunabiliyordu. Geri kalan 15 bin liralık tutarın da 6 ay içerisinde ödenmesi gerekiyordu. Ancak başvurunun son gününde yaklaşık 200 kişinin ikinci tasidi yatıramadığı, bunlardan 7’sinin de dava açtığı öğrenildi. Davalılardan birisinin talebinin de mahkeme tarafından kabul edildiği belirtildi. Bedellide ikinci fırsat olarak değerlendirilen kanun teklifi hazırlıklarının da mahkeme kararı ve bu mağduriyetlerin dikkate alınarak başlatıldığı öğrenildi.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Henüz son şeklini almayan teklifle, mevcut yasadaki yaş ve bedel sınırını hiç değiştirmeden bir kanun değişikliği yapılması amaçlanıyor. Teklifle, yükümlülere bir aylık ek başvuru süresi getirilecek. Kanundan, 15 Haziran’a kadar hiç başvuruda bulunmayanlar da yararlanabilecek. Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bedel ve yaş kriterlerini değiştirmeksizin o şartları taşıyanlar yararlanabilecek. Yükümlüler, bedeli peşin, tek seferde ödeyecek. Peşin indirimi yapılmayacak. Kişilerin o tarihteki yaşları baz alınacak.

Ayaydın’dan yeni teklif

AKP’nin teklif hazırlığı sonrası dün de CHP’den bu konuda bir haber geldi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, Askerlik Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Teklife göre, 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle 28 yaşından gün alanlar, teklifin kanunlaştığı tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları, 21 bin lira ödemeleri ve temel askerlik eğitimi almaları şartıyla askerlik hizmeti yapmış sayılacak.

Haberin Devamı