Gazete Vatan Logo

Bebeğinin kanser tedavisini yarım bırakmaktan yargılanıyor

Manken Ceren Hindistan, kanser hastası kızının tedavisini yarım bıraktığı iddiasıyla hastanenin açtığı davanın ilk duruşmasına katıldı. Avukatları, Arya’nın tedavisinin bittiğini söylerken mahkeme davanın baba Ümit Aslan’a ihbarına ve minik Arya’nın Adli Tıp’a sevkine karar verdi.

Bebeğinin kanser tedavisini  yarım bırakmaktan yargılanıyor

İnşaat sektöründe çalışan bir çocuk babası Ümit Aslan’la dini nikah kıyan Ceren Hindistan’ın 25 Temmuz 2015’te Arya adını verdikleri kızı dünyaya geldi. Geçtiğimiz yıl iki buçuk yaşındaki Arya’nın böbreğinde kanserli doku olduğu ortaya çıktı. Özel bir hastanede tedavisine başlanan Arya’nın ameliyatla böbreğindeki tümör alındı. Radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulandığında ise iddiaya göre Ceren Hindistan kızının tedavisini yarım bırakarak hastaneden çıkardı. Hastane yetkilileri 5395 sayılı çocuğun korunması kanununa ve hasta haklarına dayanarak Arya’nın tedavisinin devam etmesi için koruma altına alınması yönünde mahkemeye ihbarda bulundu. İstanbul Aile Mahkemesi konuma kararına yönelik dava açtı. Dün görülen davaya hastanenin avukatı Ece Deniz Torun ile Ceren Hindistan avukatları Andım Korkut ve Can Özdede ile katıldı.

‘Tedaviyi bıraktı kızını alıp gitti’

Hastanenin avukatı Ece Deniz Torun, Arya’nın böbrek tümörü tedavisi gördüğünü belirterek, “Hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulanırken doktorların tedavinin sürmesi gerektiğini belirtmesine rağmen Ceren Hindistan, çocuğunun tedavisini bitireceğini söyledi. Kızını alıp gitti” dedi. Gerekli ihbarlarda bulunduklarını belirten hastanenin avukatı, çocuğun herhangi bir sağlık kuruluşunda tedavisinin devam etmesini istediklerini söyledi. Ceren Hindistan’ın avukatı Can Özede ise “Tedavinin yarım kalması iddiasını kabul etmiyoruz. Çocuk ameliyata girmeden önce ve sonra kemoterapi ve radyoterapi gördü. Bu sırada çocukta ölümcül nitelikte kataterden kaynaklanan enfeksiyonu görüldü. Boyun kısmına takılan kataterden enfeksiyon kapmıştır. Bu esnada da tedaviye devam edilmiştir. Radyoterapi esnasında da enterit denilen ciddi ishal, bulantı ve kusma oluşmuştur. Bu ölümcül durum karşısında anne yasal haklarını kullanarak çocuğu hastaneden çıkarmıştır. Sonrasında çocuğun tedavisine devam edilmiştir. Çocuk sağlığına kavuşmuştur. Şu an da tedavi gördüğü bir hastane yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Hastaneyi suçladılar

Ceren Hindistan’ın diğer avukatı Andım Korkut ise “Biz hastanenin ihmali olduğunu düşünüyoruz. Şu an da tedaviye son verilmiştir. Tüm raporları ve testleri yapılmıştır. Çocuk sağlıklıdır. Düzenli olarak doktor kontrolleri yapılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme davanın baba Ümit Aslan’a ihbarına ve minik Arya’nın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek rapor alınmasına karar verdi.

Aile çocuk haklarını ihlal ederse koruma altına alınabilir
Koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında alınacak tedbirlerdir. Bunlardan; bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesini yasa emreder.