Gazete Vatan Logo

Bayraktar TB2 SİHA'lardan dünyada ilk! SİHA (Silahsız İnsansız Hava Aracı) nedir, özellikleri nelerdir, ilk kullanımı ne zamandır?

Milli Savunma Bakanlığı, başarıyla devam eden Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında SİHA'lar ile yüzlerce rejim askerini etkisiz hale getiriyor. Türkiye'nin İdlib’de düzenlediği 'Bahar Kalkanı' harekâtında sürü halinde hareket eden Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) kullanıldığı öğrenildi. Türkiye dünyada ilk kez sürü şeklinde hareket eden SİHA'ları sahada kullandı.

Bayraktar TB2 SİHA'lardan dünyada ilk! SİHA (Silahsız İnsansız Hava Aracı) nedir, özellikleri nelerdir, ilk kullanımı ne zamandır?

Türkiye dünyada ilk kez sürü şeklinde hareket eden SİHA'ları sahada kullandı. Ankara ve Hatay'daki komuta kontrol merkezlerinden yönlendirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar, filo halinde uçarak, rejim güçlerini, ağır silahlarını ve mühimmat depolarını etkisiz hale getirdi. 27 Şubat’ta başlayan 'Bahar Kalkanı' harekatında, 28 Şubat, 29 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde İdlib bölgesindeki rejim hedeflerinin yoğun ateş altına alındığı hava operasyonları sürü halinde kullanılan SİHA’larla yapıldı.SİHA'ların sahada yoğun bir şekilde kullanılmasının ardından SİHA hakkında yapılan araştırmalar da hızlandı.

SİHA NEDİR?

Silahlı İnsansız Hava Araçları SİHA, normal savaş uçaklarından daha uzun sürede havada kalabilen bir siteme sahiptir. Vardiya sistemi ile çalışan operatör pilotlarla 25 saat havada kalabilen sistem, merkez ile irtibatları kopsa da SİHA kendi başına üsse geri dönebiliyor.

2014 yılına kadar, ABD ve İngiltere’nin envanterinde bulunan SİHA gelişen teknolojiye bağlı olarak başta, İran, Irak, Azerbeycan, Nijerya Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin orduları tarafından da kullanılmaya başlandı.

Haberin Devamı

SİHA’lar ayrıca, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Gürcistan, Kazakistan, Hindistan, Türkmenistan, Çin ve Tayvan gibi ülkelerin envanterinde de yer alıyor.

SİHA ÖZELLİKLERİ

Gövde Uzunluğu 6.6 metre

Kanat Açıklığı 12 metre

Toplam Kalkış Ağırlığı 650 kg

Faydalı Yük Ağırlı 55 kg

Azami Hızı 120 knot

Servis İrtifası 27.000 feet

Havada Kalma Süresi 25 saat

TÜRKİYE SİHAYI İLK NE ZAMAN KULLANDI?

Türkiye’de ilk insansız hava aracı GNAT 1990’lı yılların başında ABD’den alındı. 1992 yılında kendi milli ve yerli imkanlarıyla üretmeye çalıştığı insansız hava araçlarını, Türkiye ancak 2010 yılında üretme başladı. 2010 yılında yerli imkanlarla üretilen ve kullanılan ilk İHA olan ANKA ile Türkiye operasyonel anlamda teknolojik geliştirmelere başladı.

Baykar firması tarafından üretilen Bayraktar TB-2 İHA ve SİHA’ları ile dünya sıralamasında 2. sıraya kadar yükseldi