Gazete Vatan Logo

‘Başbakan benim, gereğini yaparım’

Erdoğan ve Arınç’ın bugün bir araya gelmesi bekleniyor

Arınç’ın “Çelişkiyi açıklasın” sözlerine Başbakan “Varsa bir sıkıntı kendi aramızda görüşürüz. Gereğini gerektiği yerde ben yaparım” diye yanıt verdi. Erdoğan ve Arınç’ın bugün 10 Kasım törenlerinde bir araya gelmesi bekleniyor.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Belgrad’dan katıldığı canlı yayında aralarındaki “dostluk” hukukunu anımsatarak öğrenci evleriyle ilgili yaptığı açıklama ile kendisinin açıklamaları arasında “apaçık çelişki” olduğunu belirterek “Bu çelişkiyi en iyi şekilde izah etmesini” isteyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Varşova’dan yanıt verdi. Yurtdışı ziyaretini önceki gece tamamlayarak Türkiye’ye dönen Erdoğan, Varşova’da beraberindeki gazetecilerin Arınç’ın sitemkar çıkışıyla ilgili sorularını da yanıtladı. Erdoğan, “Yurtdışı seyahatindeyiz. Ülkenin bu ülkelerle yaptığı görüşmelerden nasıl bir fayda sağlayacağını konuşmalıyız. Benim basından beklentim budur. Benim bir arkadaşım veya hükümet sözcüm bir şey söylemiş, bu konuyu görüşeceğim mahal burası değil, sizler değilsiniz. Kendi aramızda görüşürüz. Bir sıkıntı varsa aramızda görüşürüz. Partinin genel başkanı ve hükümetin başbakanı benim. Varsa herhangi bir sıkıntı kendi aramızda görüşürüz. Gereğini, gerektiği yerde ben yaparım. TV ile medya aracılığı ile yapmam, MYK’da, Bakanlar Kurulu’nda görüşürüz” dedi.

‘Niye görüşeyim’

Başbakan “Açıklamasının ardından Arınç ile görüştünüz mü?” sorusunu ise “Hayır görüşmedim. Niye görüşeyim?” diye cevapladı. Başbakan tartışmayı başlatan öğrenci evleri konusunda ise şunları söyledi: “Ben açıklanacak her şeyi söyledim. Bu tür konular bir ya da iki defa konuşulur. Sürekli aynı şeyleri söylemenin anlamı yok. Açıklamalarımı farklı yerlere çekmenin de bir anlamı yok. Konuyu fuhuşa, zinaya, evlere paldır küldür girmeye kadar getirdiler... Ailelerin şikâyetleri üzerine bir açıklama yaptık, konuyu nerelere getirdiler.”

Anıtkabir’de buluşacaklar

Siyaset kulislerinde Erdoğan’ın “gereğini yaparım” açıklamasıyla neyi kastettiği tartışılırken, Anıtkabir’de bugün gerçekleştirilecek 10 Kasım törenlerinin Erdoğan ve Arınç’ı biraraya getirip getirmeyeceği merak konusu. Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre önceki gece Türkiye’ye dönen Erdoğan bugün 10 Kasım törenlerine katılacak. Arınç’ın da bugünkü tören için Anıtkabir’e gideceği öğrenildi. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, Erdoğan ve Arınç “öğrenci evi” gerilimi sonrası Anıtkabir’deki törenlerde ilk kez aynı karede yer alacak.

Adım adım krize doğru

- AK Parti’nin basına kapalı gerçekleştirilen Kızılcahamam Kampı’nda Erdoğan’ın “kızlı-erkekli karma öğrenci evleri sorunun ileride büyük toplumsal sorunlara yol açabileceğini” vurgulayarak “soruna çözüm bulunmasını” istediğine ilişkin ifadeleri basında yer aldı.

- 4 Kasım’da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Arınç, bu haberler için “asparagas” dedi ve özel öğrenci evlerinin kapsamda olmadığını söyledi.

- Ertesi gün toplanan AK Parti Grubu’nda Erdoğan, “Bazı yerlerde evlerde kalma noktasında sıkıntılar yaşanıyor” diyerek Arınç’ı açığa düşürdü. Sözünün arkasında olduğunu da vurgulayan Erdoğan aynı gün “Müstakil evler nasıl denetlenecek?” diye soran gazeteciye tepki gösterdi. Erdoğan “Siz kızınıza bunu hoşgörüyle karşılayabiliyor musunuz? Siz uygun buluyorsanız size hayırlı olsun. Eğer bir yasal düzenleme gerekiyorsa biz yasal düzenlemeyi yaparız. Valiliklerin yapması gerekiyorsa bunu yaparız” yanıtıyla “müstakil evlerin” de denetlenmesi gerektiğini düşündüğü mesajını vermidi.

- Arınç’tan ise, 8 Kasım’da Belgrad’dan katıldığı TRT Türk canlı yayınında sürpriz bir çıkış geldi. Arınç, “Böyle basit bir olaydan dolayı beni kum torbasına çevirecek insanlara malzeme vermek istemem. Dolayısıyla Sayın Başbakanımıza buradan bir dost bir arkadaş onun bir kardeşi olarak seslenmek isterim ki hükümet sözcüsü olarak açıklamamla kendisinin Başbakan olarak konuşması arasında apaçık bir çelişki vardır. Bu çelişkinin sorumlusu ben değilim. Bu çelişkiyi en güzel şekliyle izah etmesi, dün, bugün ve yarın kendisinden beklenir” dedi.



‘İçimizde hallederiz’

Ailenin reisi bellidir

AB Bakanı Egemen Bağış: “AK Parti büyük bir ailedir. Aile mensupları içerisinde muhabbet olması çok doğaldır. Bunu da aile içerisinde konuşup, netleştiririz. Bunda sıkıntı yok. Ailenin reisi de bellidir.”

Bu konulardan anlamam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: “Başbakan cevabı verdi. Ulu orta konuşmayalım bakanlar kurulunda konuşalım demiş. Yurt yapımından, yol yapımından iyi anlarım teknisyenim ben. Bu konular beni çok ilgilendiren konular değil.”

Partimize hizmet etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “Bülent ağabeyimiz hem partimize, hem de davamıza uzun yıllar hizmet etmiş birisidir. Tabii ki bir takım farklı düşünceler olabilir. Her konuda aynı şeyler düşünmeyebilir. Ama, bunu bir ilişki yorgunluğuna bağlamak, özellikle bazı basın mensuplarının üzerine atladığı bir konu olarak görmeyi doğru bulmuyorum. Kendi aramızda aile içinde konuşulacaktır elbette.”

Medyaya cevap yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: “Dolayısıyla Genel Başkanımızın, genel başkan yardımcısı sıfatını taşıyan bir yardımcısı olarak, bu soruya medya önünde cevap vermem takdir edersiniz ki doğru ve isabetli olmaz.”

Kendince haklı olabilir

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Burhan Kuzu: “Bir iki defa Başbakan’la farklı söylemiş gibi oldu. Bir tezat çıkmış gibi oluyor. Ancak AK Parti’de bunlar büyütülmez. Bülent Bey, kendi çapında haklı olabilir. Büyütülecek bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı