Gazete Vatan Logo

Bartın ne zaman il oldu? Bartın nerede? İşte Türkiye haritasında Bartın’ın yeri!

Türkiye’yi yasa boğan Bartın Amasra’daki maden ocağı patlamasında 41 işçi yaşamını yitirdi. Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesindeki patlamanın ardından Bartın ve Amasra ile ilgili bilgiler sıklıkla araştırılıyor. Peki, Bartın ne zaman il oldu? Bartın nerede? İşte Türkiye haritasında Bartın’ın yeri!

Bartın ne zaman il oldu? Bartın nerede? İşte Türkiye haritasında Bartın’ın yeri!

Türm Türkiye Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden patlamasından gelen haberle sarsıldı. Kara haberin ardından pek çok kişi de Bartın ile ilgili bilgileri araştırıyor.

BARTIN NE ZAMAN İL OLDU?

Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümünde yer alıyor. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur. Karadeniz çevrelerken, doğuda Kastamonu, güneydoğuda Karabük, batıda ise Zonguldak illeriyle komşudur. Bartın; doğu, batı ve kuzeyden yüksekliği 2000 metreyi geçmeyen dağlarla çevrilidir. Dağlar, yüksek olmamakla birlikte oldukça dik, sahillere doğru sarp ve kayalıktır. En yüksek nokta Keçikıran Tepesi’dir. (1619 m.). İlin önemli dağları; Aladağ, Kocadağ, Karadağ, Kayaardı, Karasu ve Arıt dağlarıdır. Kent merkezini batıdan Aladağ, kuzeyden Karasu dağları ve doğudan Arıt dağları kuşatmaktadır.