Gazete Vatan Logo

‘Baraj kalkarsa oyumuz artar’

AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu ismi Şentop, “Anayasa Mahkemesi, millet iradesini anayasayı yok sayan karar verirse, milletin tepkisi olacaktır. Bizim oyumuz artar” dedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi’nin seçim barajını kaldırılması halinde oylarının artacağını öne sürdü.

Denizli’de partisinin düzenlediği bölge toplantısında konuşan Şentop, “Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikler 1 yıl içinde uygulanmaz. Anayasa’nın getirdiği prensip bu. Şu anda yanlış bir tartışma yapılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu şekilde bireysel başvuru üzerinden iptal davasına dönüştürüp, kanun iptalini yapması mümkün değil. Anayasa Mahkemesi inisiyatif kullanamaz. Kullanırsa, Anayasa Mahkemesi’nin anayasayla belirlenen yetki ve görevlerini aşması anlamına gelir” diye konuştu.

Seçimden sonra

Şentop, Seçim Kanunu’nun değiştirilip, barajın düşürülmesi ya da kaldırılması gibi konunun Haziran seçimlerinden sonra yeniden gündeme getireceklerini söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti: “Baraj konusunu daha önce tartıştık. 30 Eylül 2013’te demokratikleşme paketi gündeme geldiğinde dönemin başbakanı şimdiki cumhurbaşkanı açıkladı ve barajı da içeren 3 alternatifli önerimiz oldu. Birisi dar bölge sistemli sıfır baraj sistemi, diğeri yüzde 5 oranına barajın indirilmesi ve mevcut sistemin devamı. Bu üç sistemden biri olabilirdi. Anayasa Mahkemesi tekrar kararımızı bozabilir endişesiyle seçimlere de bir yıldan daha az zaman kaldığı için seçim sistemini değiştirmekten vazgeçtik. 2015 seçimlerinden sonra konuyu perlamentoda tekrar değerlendirebiliriz.”

Haberin Devamı

Yüzde 50’nün üstünde

“Anayasa Mahkemesi, millet iradesini, anayasayı yok sayan karar verirse, milletin tepkisi olacaktır. Bizim oyumuz artar. Seçimlerden önceki yıllarda yapılan anketlere göre seçimlerde daha çok oyumuz çıkmıştır. Diğer partilerin oylarında, birbirlerine geçişler var. Bizim partiden başka partiye oy gitmiyor. Anketlerde oylarımız kararsızlara gidiyor. Kararsız diye görünen grubun adresi AK Parti’dir Şu anda anketlerde yüzde 50 civarında oyumuz çıkıyor. Seçimde bu rakamın da üzerine çıkarız.”