Gazete Vatan Logo

Banliyö ne demek, banliyö treni nedir? Metro ile banliyö treni arasındaki fark ne?

16 duraklı GAZİRAY Banliyö Hattı’nın çalışmaları sona erdi. Metro konforundaki banliyö hattı GAZİRAY açılışı yapıldı. Peki, Banliyö ne demek? Banliyö treni nedir, metrodan farkı ne?

Banliyö ne demek, banliyö treni nedir? Metro ile banliyö treni arasındaki fark ne?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) iş birliği yaptı. 16 duraklı GAZİRAY Banliyö Hattı devreye sokuldu. Peki, banliyö nedir, ne demek? Banliyö treni nedir, Metro ile banliyö treni arasındaki fark ne?

Banliyö ne demek?

Bir kentin yakın çevresinde bulunan, kentle sıkı bağlantısı olan yerleşim yeri.

Banliyö treni nedir?

Kent ile yörekent arasında işleyen tren.

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir. 

Metro ile banliyö treni arasındaki fark ne?

Metro demiryolu ve hızlı toplu taşıma genellikle şehir merkezlerinin 12 ila 20 km (7 ila 12 mil) arasındaki daha küçük şehir içi alanlarını kapsar, daha sık çalışır ve özel hatlar (yer altı veya yükseltilmiş) kullanır, oysa banliyö treni genellikle rayları, teknolojiyi ve ana hat raylı sistemlerini kullanır.

Haberin Devamı