Gazete Vatan Logo

B1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar? B1 Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

B sınıfı ehliyet de diğer ehliyet grupları gibi kendi içinde sınıflara ayrılır. Bunlar B, B1 ve BE olarak karşımıza çıkar. B1 ehliyeti, B sınıfının bir alt türü kapsamında yer alır. B1 sınıfı ehliyet ağırlığı ise 400 kiloya kadar olan, motor gücü 15 Kw'ı geçmeyen 4 adet tekerlekli motorların kullanımına izin veren bir ehliyet çeşididir.

B1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar? B1 Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

B1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar?

B1 sınıfı ehliyeti, B sınıfı ehliyetin bir alt türü olarak geçer. B sınıfı ehliyet ise belirli bir kiloya kadar olan otomobil, traktör, kamyonet ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin verdiğini gösteren bir ehliyet çeşididir.

B1 sınıfı ehliyeti ise net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyecek, yük taşıyan araçlar için net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyecek ve motor gücü 15 Kw (Max) olan 4 tekerlekli motorları kullanmak adına gerekli olan ehliyet türü olarak bilinir.

B1 sınıfı ehliyetini, B sınıfından ayıran en büyük özellik bu ehliyetin alınabildiği yaştır. B1 sınıfı ehliyeti için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterli sayılmaktadır. Ancak B sınıfı ehliyet adına belirlenmiş asgari yaş sınırı 18'dir. Başka bir önemli nokta ise B1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmesidir.

B1 Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

B1 sınıfı ehliyeti yalnızca bir araç tipini kapsar. Bu bakımdan oldukça kısıtlayıcı ve özel bir ehliyet çeşididir. B1 sınıfı ehliyet şu şartları taşıyan motorlar için kullanılabilir;

Haberin Devamı

Motor gücü 15 kW’yi geçmeyecek net ağırlığı ise en fazla 400 kilogram olacak (yük taşıyanlar için ise max550 kg

Dört tekerleği olacak

Belirtilen kilo hesaplamalarına elektrikle çalışan motorlarda kullanılan elektrik bataryasının ağırlığı, dahil edilmemektedir.

B1 Sınıfı Ehliyet Başvurusu 

B1 sınıfı ehliyeti için bazı başvuru şartlarını bulunmaktadır. B1 sınıfı ehliyet başvurusu için gerekli olan belgeler ise şunlardır;

 Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 biyometrik fotoğraf,

 Adli sicil belgesi,

"Sürücü olur" isimli sağlık raporu

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Kişinin sürücü kursuna yazılması, kursu bitirmesi ve gereken yazılı ve uygulamalı sınavları geçer not ile tamamlamış olması gerekir.

B1 Sınıfı Ehliyet Fiyatları

İlgili kanuna göre B1 sınıfı ehliyet harcı 4.154,70 TL'dir. Bunun dışında yatırılması gereken bir diğer ücret ise değerli kağıt bedelidir. Diğer adı ise ehliyet kart ücretidir. Bunun bedeli 624 TL olarak belirlenmiştir.

B1 ehliyeti için ödenmesi gereken son ücret ise hizmet bedeli olan 145 TL'dir. B1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir vatandaş toplamda 4.923,70 TL harç ücretini ödemek durumundadır.

Haberin Devamı