Gazete Vatan Logo

Azov taburu nedir, Azov taburu komutanı kimdir? Azov taburu kaç kişi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları anlaşmaya göre, Rusya’nın serbest bıraktığı Ukraynalı askerlerin arasında bulunan 5 Azov komutanının Türkiye’de kalacağını açıkladı. Söz konusu açıklamanın ardından Azov taburu nedir, kaç kişi?

Azov taburu nedir, Azov taburu komutanı kimdir? Azov taburu kaç kişi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Erdoğan ile yaptıkları anlaşma ile 5 Azov komutanının 'iyi şartlarda' Türkiye’de kalacaklarını duyurdu. Zelenski, "5 Azov komutanı, savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacaklar. Ailelerini görebilecekler" dedi.

Azov taburu nedir, kaç kişi?

Azak Taburu, resmi olarak İçişleri Bakanlığına bağlı bir silahlı birlik. Azak askerleri, açık bir neo-Nazi ideolojisine sahip. Üniformalarında ve bayraklarında Hitler’in liderliğindeki Üçüncü Reich’ın ve Nazi sembollerini kullanıyorlar.

Maidan olaylarına katılan eylemcilerden üye kazanan Tabur, başlangıçta yaklaşık 500 kişiden oluşuyordu. Tabur’un düzenli olarak Kiev'de protestolar düzenleyen çok sayıda destekçisi de vardı ve seçim ile gelen dönemin Yanukoviç iktidarını devirmeye çalışıyorlardı.

Örgüt başlangıçta sadece hafif silahlarla faaliyet yürüttü, ancak daha sonra ağır silah ve askeri zırhlı araçlarla donatıldı.

Nazi ideolojisini benimseyen ve Nazilerin sembollerini kullanan Azov taburu, 2014 yılında Ukrayna'nın içişleri bakanı Arsen Avakov'un ‘isyancı savaşçılarla mücadele etmek’ için üye sayısı 12 bini geçmeyen yeni paramiliter örgütlerin kurulmasına yetki vermesinin ardından ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Mart 2015'te Avakov, Azov taburunun ABD ordusu birlikleri tarafından Korkusuz Muhafız Operasyonu eğitim görevinde eğitilecek ilk birimler arasında olacağını duyurmuştu.

Azov taburunun bine yakının üyesinin olduğu düşünülüyor. Tabur, Ukrayna tarafından Rus güçlere karşı Donbas bölgesinde kullanılırken, gücünü de geçen zaman içinde artırdı.

Azov taburu, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna yönelik işgal harekatı başlatmasının ardından yeniden tartışılır hale geldi.

Taburun savaşın sürdüğü kentlerde ‘suçlu’ olarak gördükleri insanlara işkence uyguladığı biliniyor.

Azov taburu komutanı kimdir?

Denis Prokopenko

Eski komutanlar

Maksim Jorin (Ağustos 2016 - Mart 2017)

İhor Mikhaylenko (Ekim 2014 - Ağustos 2016)

Andriy Biletski (Mayıs - Ekim 2014)