Gazete Vatan Logo

Aşure ayı 2020 ne zaman, hangi gün? Muharrem ayının başlangıcı 2020!

Kurban Bayram’ını takriben idrak edilen Aşure ayı hakkında yapılan araştırmalar arttı. Hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirilen Aşure ayı, pişirilen Aşure tatlısı da öne çıkmaktadır. Peki, Aşure ayı 2020 ne zaman? Aşure ayı hangi gün? Muharrem ayı ne zaman 2020?

Aşure ayı 2020 ne zaman, hangi gün? Muharrem ayının başlangıcı 2020!

Müslümanların, hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirdikleri Muharrem ayı ve Aşure günü hakkında araştırmalar arttı. Muharrem ayı içerisinde idrak edilen Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor 2020? İşte Aşure günü ve Muharrem ayının başlangıcı

AŞURE AYI HANGİ GÜN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulan takvime göre, 2020 yılı Aşure Günü 29 Ağustos Cumartesi günü idrak edilecek.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İslam dinindeki en önemli aylardan biri olan Muharrem Ayı, bu sene 20 Ağustos 2020'de başlayacak.

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680'de Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.

Haberin Devamı

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Hz. Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.