Gazete Vatan Logo

Artçı depremler devam edecek mi, ne kadar sürecek? Artçı depremler normal mi, neden olur? Artçı depremler büyük depremi engeller mi?

6 Şubat’ta Maraş merkezli 2 büyük depremin ardından, 20 Şubat’ta Hatay merkezli bir deprem meydana geldi. Söz konusu depremlerin ardından ise artçı sarsıntılar devam ediyor. Deprem korkusu yaşayan vatandaşlar evleri sağlam olsa da artçı depremler nedeniyle evlerine giremiyor. Peki, Artçı depremler devam edecek mi, ne kadar sürecek? Artçı depremler normal mi, neden olur? Artçı depremler büyük depremi engeller mi? 

Artçı depremler devam edecek mi, ne kadar sürecek? Artçı depremler normal mi, neden olur? Artçı depremler büyük depremi engeller mi?

Kahramanmaraş depremi, ardından Hatay depremi beraberinde artçı depremleri de getirdi. 20 Şubat tarihli Hatay depreminin artçı olup olmadığı tartışırken ABD'li uzmanlar artçıları için açıklamalarda bulundu. Bölgedeki artçıları inceleyen bir ABD menşeili bir haber ajansı ise Japonya Meteoroloji Ajansı'nın açıklamalarına dayandırdığı haberinde söz konusu Hatay depreminin 2011 yılında Yeni Zelanda'da meydana gelen Christchurch depremine eş değer olduğunu ifade etti. Peki, Artçı depremler devam edecek mi, ne kadar sürecek? Artçı depremler normal mi, neden olur? Artçı depremler büyük depremi engeller mi? 

Artçı depremler devam edecek mi, ne kadar sürecek? 

Ajans'ın bilgilerine göre artçı şoklar ana depremden saatler sonra meydana geliyor ve 10 gün boyunca devam edebiliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması'na göre ise derin depremlerin artçılarının devam etme olasılığı, yüzeye yakın gerçekleşen depremlere göre çok daha az. 

Bu nedenle de Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası artçılar 16 gün olmasına rağmen devam ediyor. Nitekim 6 Şubat depreminin derinliği olağan dışı bir şekilde 18 kilometreden azdı. 

Haberin Devamı

Bu nedenle de uzmanlar artçı şokların yıllar boyunca sürebileceğini ifade ediyor. 

Artçı depremler neden olur, normal mi? 

Yerin derinliklerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişim süreci içerisinde, farklı şiddetlerde depremler meydana gelir. Bu depremler ile beraber dünya tabakalarında katmanlar birbiri üzerinden geçer ve yerleşir. Böylece sarsıntılar oluşur ve deprem meydana gelir. Ancak bu yerleşim tek seferde tamamlanmaz. Süreç içerisinde tabakalar birbiri arasında kayarken yerleşim devam eder. Böylece ana depremden sonra farklı zaman dilimleri içerisinde artçı depremler oluşur. Küçük yerleşimler dünya tabakasında meydana geldiği için, ana depreme göre daha küçük sarsıntılar ortaya çıkar. Üstelik bu artçı depremler o kadar fazladır ki, insanlar sadece belirli miktarını hisseder. Ana depremin ardından hissedilmeyen daha yüzlerce artçı deprem yaşanır. Böylece yeraltındaki tabakalarda yerleşim süresince artçı depremler değişik şiddetlerde devam eder. 

Haberin Devamı

Artçı depremler büyük depremi etkiler mi? 

Artçı deprem, ana depremden sonra meydana gelen deprem. Artçı sarsıntılar, ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir; ancak büyüklüğü daha düşüktür. Buna rağmen ana depremin zayıflattığı yapıların yıkılmasına neden olarak, daha yüksek şiddette olabilir.