Gazete Vatan Logo

Araç sorgulama işlemleri nasıl yapılıyor?

İnternette artık online araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmek mümkün hale geldi. Online araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemleri 7 gün 24 saat e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet sistemi üzerine taşınan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ve plaka sorgulama uygulaması ile araç hasar kayıt bilgilerine de ulaşılabiliyor.

Araç sorgulama işlemleri nasıl yapılıyor?

Araçların bazı durumlarda hakkında bilgi almak istediğimizde bunun tefferruatlı bir iş olmasını istemeyiz. Aracın durumunu öğrenmek için kişiyi çok uğraştırmamak ve işleri hızlandırmak için bir sistem getirilmiştir. Aracın muayene durumunu, araç borcunu, kasko sorgulamasını, HGS geçiş ihlalini, OGS borcunu sorgulamasını ve trafik sorgulamasını sorgulatabileceğiniz bir sistem var. Tüm bunların yanı sıra yeni gelen bir hizmet ile aracınızın hangi park yerinde olduğunu dahi sorgulayabilirsiniz.

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

PLAKA NEDİR? ARAÇLARDA PLAKA KULLANIMI NASIL GELİŞMİŞTİR?

Araçlarda plaka kullanımının zorunlu olduğunu her vatandaş bilir. Peki ülkemizde plaka kullanımı ne zaman başlamıştır? Süreç içinde nasıl gelişmiştir? Plaka en kısa tanımıyla; taşıtlara verilen numara levhalarıdır. Plaka kullanımı bizim ülkemizde 27 Eylül 1962 senesinde başlamıştır. Bir yönetmelik kapsamında kullanıma başlamıştır. Araç numaralandırma Türkiye’de temelde şehirlerin alfabetik sıralamalarına göre aldıkları sayısal kodlarla oluşur. Adana alfabetik sıralamada ilk geldiği için Adana’nın plaka kodunun 01 olması gibi. Araç plakaları 1962 senesinin Kasım ayında kara yollarında kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde daha önceleri şehir olmayan yerler büyüyüp geliştikçe ilçe olmaktan il olmaya geçince bu harf sıralaması değişiklik göstermeye başlamıştır. Plaka kodları da aynı paralelde değişiklik göstermiştir.

ARAÇ SORGULAMA İLE HANGİ BİLGİLERE ULAŞILABİLİR?

Plaka ile araç sorgulama yapıldığı zaman birçok kötü durumu engellemiş olursunuz. Araç sorgulama işlemini yaparken belki alacağınız ikinci el araç hakkında satıcının söyleyeceği geçmiş hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızın geçmişinizi net bir şekilde görebileceğiniz bir sistem olur. Özellikle ikinci el araçların alıcısı olduğunuz zaman, satın alma işlemi ile ilgili aklınızda birçok kuşku olur. Bu kuşkuların bir kısmını gidermenin yolu, alacağınızın aracın büyük hasarlar almış olup olmadığını öğrenebilmektir. Bunu da araç sorgulama ile öğrenebilirsiniz en kolay ve hızlı yoldan. İkinci el aracın hasar geçmişine, aracın kasko bilgilerine, trafikte olduğu sürede ne kadar kaskolu olduğuna, kaza tutanaklarına, aracın kaçıncı el olduğuna ve aracın son sahibinin kim olduğuna ulaşabilirsiniz.

Araç plaka sorgulama işleminin sağladığı hizmetlerden biri de kaç kere kaza geçirdiğini öğrenebilmektir. Detaylarına kadar araştırma yapmayı sağlayan plaka ile araç sorgulama işlemi sayesinde kazaları ile ilgili tüm ayrıntılar öğrenilebilir. Kazadan alınan hasarın tamiri esnasında hasarın yüzde kaçının geçtiğini hangi parçanın değiştirildiğini ve artık düzgün çalışıp çalışmadığına kadar bir sürü bilgiyi bu sistemden öğrenebilirsiniz.

PLAKA İLE ARAÇ SORGULAMA NE DEMEKTİR?

Plaka sorgulama demek, plaka numaralarınızı aratarak aracın tüm bilgilerini, ne durumda olduğunu, ne zamandan beri kullanımda olduğunu, kime ait olduğunu, hasar kayıtlarını, hangi park yerinde olduğunu öğrenebilmenizi sağlayacak bir sistem demektir.

Haberin Devamı

PLAKANIN YAPISI NASILDIR?

Türkiye’deki taşıtların plakalarının gövdeleri aliminyumdandır. Plakalarının boyutları değişiklik gösterir. Araç tipine göre değişkenlik gösteren plakalarda traktör ve motosikletler için arka taraf 15×24 cm olarak yapılmaktadır. Kamyon, kamyonet, panelvanlar ve arabalar için farklıdır. 11×52 cm ön taraf için, 21×32 cm arka taraftadır. Plakaların sol tarafına beyaz harflerle “TR” yazılmaktadır. Çünkü ulusal manada şehirlere göre kodlamalar değiştiği gibi ülkeler arasında da kod farklı vardır. Bu nedenle mavibar üstüne beyaz harflerle 4×10 cm şeklinde yazılır. Plakalar motosikletlerde ve traktörlerde değil ama diğer tüm araçlarda hem ön tarafta hem arka tarafta bulunmak zorundadır.

PLAKA SORGULAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Aracınızın ne durumda olduğunu bilmeden trafiğe çıkmak hem kendi hem de çevredeki insanların can güvenliğini riske atmak demektir. Aracınızın çalıntı olup olmadığını, araç üstünde hak mahremiyetinin olup olmadığını, aracın kimin üzerinde olduğunu gibi birçok bilgiye erişmenin mümkün kılındığı için önemlidir.

Plaka ile araç sorgulama yapılırken aracın muayene durumunu öğrenebiliriz. Plaka bilgisi ile araç muayene işleminin en son ne zaman ne zaman yapıldığını öğrenebiliriz. Plaka bilgisi ile OGS borcu olup olmadığını sorgulayabiliriz. Plaka bilgisi ile araç kasko sorgulama işlemini yapabiliriz. Plaka sorgulama işlemi ile aracın borç durumunu sorgulatıp plakanın tescil tarihine, trafik cezasına ulaşabiliriz. Plaka bilgisinin sorgulanmasıyla HGS geçiş ihlalinin sorgusu yapılabilir. Ve ayrıca plaka ile trafik sigortası sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Son gelen bir uygulama ile otoparka çekilen araç durumu sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı