Gazete Vatan Logo

Araç-Plaka Sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

İkinci el araç alım ve satım işlemleri sırasında, satın alınacak olan aracın herhangi bir borcu, cezası olup olmadığı, daha önce bir kazaya karışıp karışmadığı gibi detaylar bilinmelidir. Aksi halde ilerleyen zamanlarda araç sahibine ağır bir maddi yük yüklenebilir. Bunların yaşanmaması için de araç plaka sorgulama işlemi öne çıkmaktadır. Peki araç plaka sorgulama işlemi nedir? Araç plaka sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir? İşte detaylar!

Araç-Plaka Sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir ya da sms yolu ile gerçekleştirilebilir.

SMS ile Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SMS ile sorgulama işlemi için yapılması gereken herhangi bir GSM operatörü aracılığıyla 5664’e kısa mesaj atmaktır. 5664 üzerinden yapılacak olan tüm araç plaka sorgulama işlemleri ücretlidir. Her bir sorgulama için belirlenen ücret 4,00 TL’dir. Örneğin sms ile araç plaka sorgulaması yapılarak aracın daha önce değişen bir parçası olup olmadığının kontrolü için ve değişen bir parça var ise değişim ücretinin ne kadar olduğunun öğrenilebilmesi için ‘PARCA PLAKA’ yazılıp aracın plakası da bitişik olarak bu yazıya eklenmelidir ve 5664’e kısa mesaj olarak yollanmalıdır. ÖR: PARCA PLAKA34AB12345

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sms ile yapılan işlemler; trafik sorgulama, tutanak sorgulama, hasar kaydı sorgulama, kasko sigorta durumu sorgulama, araç parçasının detayını sorgulama ve araç detay sorgulama işlemidir.

Haberin Devamı

e-Devlet İle Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifresine sahip olunması gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayan kişiler herhangi bir PTT şubesi aracılığı belirli bir ücret karşılığında ile şifre edinebilirler. Sorgulama için e-Devlet resmi internet sitesine girilmelidir. Ardından sol tarafta yer almakta olan hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü kısmına girilmelidir. Açılan sayfada araç plaka sorgulama bağlantısı tıklanır ve aracın plakası ile ekranda yer alan güvenlik kodu ilgili yerlere yazılır ve araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu işlem ile aracın modeli, markası, rengi ve sahip belge tarihi ile tescil birimi gibi bilgilere erişim sağlanabilir. Bu bilgiler dışında aracın çalıntı olup olmadığı veya bir hak mahrumiyeti olup olmadığı bilgisine ulaşılabilir.

Araç alım satımında araç plaka sorgulama işlemi yapmak vatandaşlar için büyük bir kolaylık sunmaktadır. Daha önce araç sorgulama işlemi yapabilmek ya da plaka detaylarına ulaşmak için trafik şube müdürlüklerine gidilmesi gerekiyordu veya sigorta şirketi aracılığı ile araç kaydının sitem üzerinde var olup olmadığı kontrol ettirilmekteydi. Bunlar da vatandaşlar için bir zorluk oluşturmakta ve zaman kaybına neden olmaktaydı. Ayrıca süreç boyunca sürekli olarak doğru sonuçlar alınamayabiliyordu. İkinci el araç alımından sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için sistemden araç plaka sorgulama işleminin yapılması gerekmektedir. Sorgulama işlemi ile ikinci el alım ve satımı sırasında oluşacak olan tüm sahtekarlıkların önüne geçilecektir.

Haberin Devamı