Gazete Vatan Logo

Ankara üçüncü kez Melih Gökçek dedi

Daha önce RP ve FP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Gökçek, son anda saflarına katıldığı AKP'yle de Ankara'nın patronu oldu

Yerel seçimde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine üçüncü kez Melih Gökçek seçildi. 1994'de RP'nin, 1999'da FP'nin adayı olarak girdiği seçimleri kazanan Gökçek, bu kez AKP adayı olarak seçime girdi. İkinci seçiminde 30 bin oy fark atan Gökçek, bu kez daha büyük bir oy farkıyla ipi bir kez daha göğüsledi. Son seçime kentin değişik yerlerine dev maketler dikmek gibi ilginç vaadlerle katılan Gökçek, Ankara Keçiören doğumlu ve 56 yaşında. 5 yaşından üniversite çağına kadar avukat babasının işi dolayısıyla Gaziantep'de yaşadı.

Üniversite yıllarında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Hür Düşünce Kulübü Başkanlığı yaptı, 1975 yılında Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halka İlişkiler Yüksekokulu'nu bitirdi. Mücadele Birliği adlı öğrenci derneğinin kurucuları arasında yer aldı. Bir süre gazetecilik, bir süre de Çalışma Bakanlığında Özel Kalem Müdürmuavinliği yaptı. Askerlik dönüşü ticaret hayatına atıldı. Fotoğrafçılık yaptı, market işletti, daha sonra da yumurta toptancılığına başladı. ANAP'tan 1984 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanlığı'na seçildi. 1989 seçimlerinde ikinci kez aday oldu, ancak seçilemedi. Sonra Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne atandı. 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde RP'den Ankara Milletvekili seçildi. Murat Karayalçın'ın SHP Genel Başkanı olması nedeniyle belediye başkanlığını bırakmasından sonra yapılan ilk yerel seçim olan 1994 seçimlerinde RP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Birkaç ay hem milletvekilliği hem belediye başkanlığı görevlerini yürüttü, daha sonra milletvekilliğinden istifa etti.

RP kapatıldığı için yerine kurulan FP'ye girdi ve 1999 seçiminde yeniden seçildi. FP'nin kapatılmasından sonra ise SP'ye de AKP'ye girmeyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna gibi bağımsız kalmayı tercih etti, bu dönemde bir süre DP'ye destek verdi. Son anda AKP ile anlaştı. Adaylık için Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'la yaşadığı çekişmede galip gelerek partiye katıldı ve büyükşehir adaylığını kaptı.

Başkanlığı döneminde bir heykele tepki gösterirken "Tükürürüm böyle sanatın içine" sözleri nedeniyle tepkilere hedef oldu. Bazı uygulamaları, hırçın kişiliği ve sivri dili yüzünden eleştirildi. Yoğun tartışmalara yol açmasına rağmen kent içi ulaşımı kolaylaştıran alt ve üst geçitler ile temizlik ve yeşilliğe önem vermesi nedeniyle giderek taraftarı arttı. Daha önceki seçimlerde kendisine oy vermeyen çok sayıda seçmenin oyunu da almayı başardı.

Yine Gökçek'in gerisinde kaldı
Sosyal Demokrat Halk Partisi Genel Başkanı ve SHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, daha önce de başkanlık için kapıştığı Melih Gökçek'in bir kez daha gerisinde kaldı. Karayalçın 18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP adayı olarak katıldığı seçimde Melih Gökçek'in ardında ikinci sırada yer almıştı. Karayalçın'ın oy kullandığı Çankaya Lisesi 1156 nolu sandıkta SHP'ye 78 oy, CHP 59, AK Parti 36, DSP 3, DYP 13 ve Genç Parti 5 oy aldı.

CHP'nin başkentte yüzü gülmedi
CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yılmaz Ateş, Gökçek ve Karayalçın'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Oyunu Oran'da bulunan özel Yüce Koleji'nde kullanan Yılmaz Ateş, "Kulislerde seçimi Gökçek'e hediye ettiğiniz konuşuluyor" sözleri üzerine şunları söyledi: "Sağ partilerin 8 önemli adayı varken solda iki adayı çok bulmuyorum. Bundan rahatsızlık duymuyorum."

Haberin Devamı