Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları 16 Aralık Cuma gününde ne kadar oldu?

Yatırımcısının merakla takip ettiği altın fiyatları bugün kaç liradan işlem görüyor? Kapalıçarşı'da altın fiyatları ne yazık ki düşük seviyeden işlem görüyor. Büyük yıkıma uğrayan altın fiyatlarıyla ilgili detaylar haberimizde...

Altın fiyatları 16 Aralık Cuma gününde ne kadar oldu?

Altın fiyatları bu hafta düşüş göstererek yatırımcısını üzdü. Kapalıçarşı'da gram altın 127,40 liradan işlem görürken, çeyrek altın fiyatları ise 210,07 liradan değer buluyor. Güncel altın fiyatlarını takip etmek ve konuyla ilgili açıklamalara ulaşmak için haberimizin devamına bakabilirsiniz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Altın 10 ayın en düşük seviyesi yakınında

Altın, Fed`in sıkılaştırması ve Trump`ın politikalarına ilişkin beklentilerle ayı piyasası olarak adlandırılan duruma yaklaştı.

Altın sert darbeler aldı. Değerli metal, daha agresif Fed ve bunun yanında yatırımcıların yeni başkan Donald Trump'ın politikalarına ilişkin beklentileri ile birlikte altıncı haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi ve 10 ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti. Böylelikle altın ayı piyasası olarak anılan duruma yaklaştı.

Altının onsu Kasım 2015'ten bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor ve Perşembe günkü kapanış seviyesi, Temmuz ayındaki zirvenin yüzde 17 altındaydı. Böylelikle altın yüzde 20 ve üzerindeki kayıp halinde ortaya çıkacak "ayı piyasası" olarak adlandırılan duruma oldukça yaklaştı.

Haberin Devamı

SkyBridge Capital kıdemli portföy yöneticisi Troy Gayeski, "Altın sert bir darbe aldı," dedi ve "Altındaki düşüş, seçim öncesi ABD ekonomisindeki istikrarlı iyileşme ve enflasyondaki güçlenme ile geldi. Seçimlerden sonra ise Fed'in faiz artırımı ve buna bağlı olarak doların güçlenme olasılığı arttı" şeklinde görüş bildirdi. Gayenski, Temmuz ayında, Fed'in daha hızlı bir sıkılaştırmaya gitmesi halinde altıdaki rallinin risk altında olduğu uyarısında bulunmuştu.

Altının bu yılki rallisi, ABD merkez bankasının Çaarşamba gümü para politikasını son bir yılda ilk kez sıkılaştırması ve 2017 yılında 3 faiz artırımı yapılabileceğini işaret etmesinin ardından geri çekildi. Yeni başkan trump'ın gündemi ile birlikte, yatırımcılar, ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere çıkması ve Hazine tahvil faizlerinin yükselmesi sonrası, diğer varlık sınıflarındaki getirilere yöneldi ve altın destekli exchange traded fonlarında (ETF) satışa geçti.

Haberin Devamı

Gayeski, "Trump'ın zaferi, büyüme yanlısı vergi reformu, Obama yönetiminin uygulamaya koyduğu hiperregülasyonlardan geri dönüş ve olası mali teşviklerin bileşiminden dolayı, yatırımcılarda altın konusunda korku yarattı," dedi ve "Öte yandan, Fed'in daha hızlı sıkılaştırmaya gitmedi, uzun vadeli faizlerde keskin yükselişler ve güçlü dolar gibi faktörler de var. Tüm bu faktörler altın bulundurmanın mantığını azalttı" şeklinde konuştu.

ŞUBAT'TAKİ DİP

Altının ons fiyatı Cuma günü, üç günlük düşüşün ardından sakinleşti ve yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,130.96 dolara çıktı. Metal erken saatlerde yüzde 0.2 kadar düşmüştü. Perşembe günü, metal 1,222.89 dolara kadar düşerek 2 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın fiyatlarında bu çeyrekte görülen düşüş madencilik şirketlerinin hisselerinde düşüşe sebep oldu. Toronto merkezli Barrick Gold Corp. Perşembe günü yüzde 4.4 düşerek Nisan ayından bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Avustralya'da, ülkenin en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. Cuma günü yüzde 7 kadar geriledi.

Haberin Devamı

Fiyatlardaki düşüş ayrıca 14 günlük RSI göstergesinin Perşembe günü itibariyle altı gündür 30 seviyesi altında kalmasına neden oldu. Bu durum, bazı traderlar ve analistler için altının aşırı satım durumunda olduğu anlamına geliyor.