Gazete Vatan Logo

Ali Gaffar Okkan kimdir? Gaffar Okkan neden öldürüldü? Gaffar Okkan’ın hayatı

Ali Gaffar Okkan 21. Ölüm yıldönümünde anılıyor! Diyarbakır'da silahlı saldırıda 5 polis memuruyla şehit düşen ve Diyarbakır'ın "Gaffar Baba"sı olarak anılan Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın ölümünün üzerinden 21. Yıl geçti. Diyarbakır’da yaptığı ilklerle ve önemli başarılarla tanınan Gaffar Okkan hem memleketi Hendek’te hem de Diyarbakır’da düzenlenen törenlerle anılıyor. Peki, Ali Gaffar Okkan kimdir? İşte Gaffar Okkan hayatı hakkında merak edilenler…

Ali Gaffar Okkan kimdir? Gaffar Okkan neden öldürüldü? Gaffar Okkan’ın hayatı

Diyarbakır'da hizmetleriyle gönüllerde taht kuran, 21 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 mesai arkadaşı ile şehit edilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan unutulmuyor. Yaptığı çalışmalarla Diyarbakırlıların sevgi ve saygısını kazanan Gaffar Okkan ölümünün 21. yılında anılıyor. Peki, Ali Gaffar Okkan kimdir? İşte Gaffar Okkan’ın hayatı!

GAFFAR OKKAN KİMDİR?

Hendek'te 1952 yılında dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970'te Polis Koleji ve 1973'te Polis Akademisini bitirdi.

Okkan, İzmir Emniyet Müdürlüğüne komiser yardımcısı olarak atandıktan sonra emniyet amirliği rütbesi alana kadar çeşitli birimlerde görev yaptı. Birinci sınıf emniyet müdürlüğüne 1993'te terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak atandı.

Ali Gaffar Okkan'ın adı, 18 Kasım 1997'de Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak göreve başladıktan sonra kentte ilklere ve önemli başarılara imza atmasıyla gündeme geldi.

Diyarbakır'da 24 Ocak 2001'de uğradığı silahlı saldırıda beraberindeki 5 polis memuruyla şehit düşen Okkan, diğer kahramanlar gibi vatan sevgileri ve meslek aşklarıyla unutulmayan isimler arasında yer aldı. Görev yaptığı süre boyunca kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere destek oldu.

Haberin Devamı

Ali Gaffar Okkan, şehirde küçükten büyüğe herkesle kurduğu iyi diyalogla Diyarbakırlıların gönlünde taht kurdu.

GAFFAR OKKAN SUİKASTİ NASIL OLDU?

Evli ve 2 çocuk babası Okkan, 24 Ocak 2001 günü saat 17.40 sularında makamından çıkarak valilik binasına doğru seyir halindeyken, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda pusuya düşürüldüğü silahlı saldırıda şehit oldu.

Hain saldırıda, Okkan'ın yanı sıra polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da şehit oldu.

KADIN POLİSLER DİYARBAKIR'DA İLK KEZ ONUN EMRİYLE SOKAĞA ÇIKTI

Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıkarak, trafiği yönetti. İki otomobil alan Ali Gaffar Okkan, mavi ve beyaz renklere boyattığı otomobillerde 2'şer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ederken, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım etti.

Haberin Devamı

TEBDİLİ KIYAFETLE KENTİ DOLAŞTI

Geceleri tebdili kıyafetle sık sık esnaf ziyaretinde bulunup sokakta karşılaştığı vatandaşlara cep telefonu numarasını veren Okkan, zaman zaman yolda gördüğü yaşlıları da makam aracıyla evlerine bıraktı.

Okkan, bu sayede talep ve sıkıntılarını iletme fırsatı bulan Diyarbakırlıları sık sık makamında ağırladı.

ÇOCUKLARI EĞİTİME KAZANDIRDI, GENÇLERİ SPORA YÖNLENDİRDİ

Sokakta çalıştırılan çocukların sorunlarıyla yakından ilgilenen Okkan, ailelerine destek sunarak, onları eğitime kazandırdı.

Gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımında bulundu.

GECE ŞEHİRDEKİ GÜVENLİĞİ TAKİP EDİYORDU

Okkan, şehirde vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması için yürüttüğü mesainin yanı sıra Diyarbakır'ın kritik noktalarına kurdurduğu kameralardan da gece geç saatlere kadar makam odasındaki dev ekranda sokaklardaki gelişmeleri takip ediyordu.

Haberin Devamı

DİYARBAKIRSPOR'UN "ONURSAL BAŞKANI" İLAN EDİLDİ

Diyarbakırspor'un 1'inci Lig'e (Süper Lig) yükselmesi için uğraş veren Ali Gaffar Okkan, bunun için yoğun mesaisi arasında bir kulüp yöneticisi gibi çaba gösterdi.

Yeşil kırmızılı ekibin sahasında oynadığı tüm maçları, sahaya çıkış tünelinin kapısından izleyip futbolcuların gol sevincine ortak olması nedeniyle taraftarın da gönlünü kazanan Okkan'a, tribünlerden maç öncesinde büyük sevgi gösterilerinde bulunuluyordu.

Diyarbakır'a ve Diyarbakırspor'a beslediği sevgiyi sık sık dile getiren Okkan, Diyarbakırspor'a katkılarından dolayı dönemin yönetimi tarafından kulübün "onursal başkanı" ilan edildi.

DİYARBAKIRLILAR ÇOCUKLARINA İSMİNİ VERDİ

Diyarbakırlılar Okkan'a duydukları sevgi nedeniyle hatırasını yaşatmak için doğan çocuklarına onun ismini verdi.

Kentte "Ali Gaffar" ismini taşıyan onlarca çocuktan bazıları, şehadetinin yıl dönümünde Sakarya'ya giderek Okkan'ı mezarı başında yad ediyor.

Haberin Devamı